La nova legislatura

Repetició d'eleccions el 14 de gener i la Nit de Reis ja en campanya, el calendari si falla la investidura

La decisió d'Armengol de la data del debat d'investidura no esquivarà del tot les festes de Nadal

2 min
La presidenta del Congrés, Francina Armengol, aquest dimarts

BarcelonaUnes noves eleccions no serien per Nadal si s'haguessin de repetir. La decisió de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, de fixar el debat d'investidura pel 26 i 27 de setembre ha allunyat del 25 de desembre uns eventuals nous comicis. Tanmateix, si fracassa la investidura els ciutadans haurien de tornar a anar a les urnes el diumenge 14 de gener i això vol dir que la Nit de Reis s'estaria en plena campanya perquè començaria just la matinada del 4 al 5 de gener.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb la decisió d'aquest dimecres, Armengol esquiva convocar el ple d'investidura durant les primeres tres setmanes de setembre. Una mesura presa amb la vista posada en una hipotètica repetició electoral, ja que unes noves eleccions haurien pogut caure per la Nit de Nadal si el debat d'investidura s'hagués convocat la setmana del 4 de setembre, mentre hauria pogut ser per Cap d'Any o l'endemà de Reis si el debat d'investidura hagués tingut lloc la setmana de la diada de l'Onze de Setembre o la posterior.

L'altra opció que tenia Armengol era buscar una investidura ràpida que permetés que les eleccions fossin abans de Nadal. Això obligava a fer que la primera votació fos abans de l'1 de setembre, un escenari que hagués portat els comicis al 17 de desembre però que va quedar descartada un cop el candidat designat pel rei, el popular Alberto Núñez Feijóo, li va demanar temps per aconseguir les aliances que li calen.

Les alternatives d'Armengol

Per evitar que campanya electoral coincidís amb la nit de Reis, Armengol hauria d'haver convocat el ple la primera setmana d'octubre perquè així els comicis fossin el diumenge 21 de gener. Això no ha estat així i el dia abans de la cavalcada dels Reis hi hauria el tret de sortida d'una campanya inaudita si Junts, ERC i altres nacionalistes no donen suport a Pedro Sánchez.

L'article 99 de la Constitució espanyola estableix que un cop se celebra el primer ple d'investidura, si no tira endavant s'obre un termini de dos mesos per escollir un president en què es poden fer tants plens com es vulgui per intentar-ho. Per tant, en aquest cas el límit per provar altres opcions es trobaria abans del dia 27 de novembre. Davant la fallida, es dissoldrien les Corts espanyoles i la llei electoral (Loreg) estableix que es convocarien automàticament eleccions al cap de 47 dies que el termini legal s'hagi exhaurit.

Els precedents d'eleccions a prop de Nadal

Les eleccions al Parlament de Catalunya del 21 de desembre del 2017, convocades arran de l'aplicació de l'article 155, van ser les que més es van acostar a les vacances de Nadal, influïdes per l'excepcionalitat de la intervenció de la Generalitat. D'altra banda, a l'Estat van ser les del 20 de desembre del 2015, convocades per l'expresident Mariano Rajoy, les que més a prop van celebrar-se d'unes dates tan assenyalades.

stats