Política 20/10/2014

El Govern anuncia un preacord per refer una "unitat tècnica" al voltant del 9-N

Homs avança deu punts d'entesa proposats per la CUP que proposaran a ERC i ICV-EUiA perquè els valorin i els ratifiquin "en les properes hores"

Marc Colomer
2 min

BarcelonaPreacord de CiU i la CUP per refer una "unitat tècnica" al voltant del 9-N. El conseller de la Presidència, Francesc Homs, ha anunciat aquest dilluns al matí deu punts d'entesa per desplegar les garanties de la votació alternativa del proper 9 de novembre. Homs ha explicat que, "a proposta de la CUP", s'han "preacordat", a l'espera de ser "ratificats en les properes hores", deu punts d'entesa sobre el nou 9-N. Són part del llistat de 12 condicions que ja va posar sobre la taula la CUP el dilluns de la trencadissa de la unitat sobiranista pel 9-N, però que s'han modificat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Homs ha explicat que el Govern assumeix aquest preacord sobre els punts proposats per la CUP, però ha volgut ser prudent a l'hora de considerar si aquests deu punts permetran restablir la unitat d'acció amb totes les forces del dret a decidir: CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP. Si bé Homs ha donat a entendre que aquest "preacord" incloïa tots els partits del bloc sobiranista ara trencat, no ha volgut esclarir qui concretament hi participa: "Incorpora els partits que ho vulguin".

Sense "desacatament"

Aquest preacord preveu, per exemple, que es creï un òrgan tècnic amb membres dels partits per "comprovar cada dia i 'in situ'" tot l'operatiu del 9-N. També s'activaran una comissió per controlar el desplegament dels preparatius i diferents comissions territorials amb una composició "plural". Es posaran en marxa campanyes institucionals en els propers dies, s'explicarà "amb detall" tot l'operatiu, caldrà "dissenyar i executar un cronograma sobre totes les fases de desplegament de la consulta", s'intentarà comptar amb "observadors internacionals" per supervisar la votació i es promourà una "campanya deliberativa i de debat arreu, en col·laboració amb el món local". A més, el Govern es farà "responsable de qualsevol incidència" que li sigui imputable i n'assumiria la "responsabilitat única".

A més, també ha anunciat que en cas que sorgissin "problemes" per celebrar el procés participatiu del 9-N es comprometen a "debatre opcions alternatives". Aquest punt substitueix el que recollia el llistat de la CUP, que instava a "desacatar" qualsevol altra prohibició que pogués haver-hi".

D'altra banda, Homs ha explicat que a les 10.50 hores del matí ja s'havien registrat 23.870 voluntaris per participar el l'operatiu que ha de fer possible la votació del 9 de novembre. La xifra ja supera els 20.000 que va demanar Artur Mas en anunciar el 9-N alternatiu. El registre, però, segueix obert a noves inscripcions.

si hi ha problemesper celebrar consulta, debatre opcions alternatives” (desacatamentproposta inicial)

stats