Política 02/10/2018

Iceta: "No hi haurà un referèndum d'autodeterminació autoritzat pel govern espanyol, no cal esperar al novembre"

Ciutadans insisteix a demanar l'aplicació de l'article 155 després de l'ultimàtum de Torra a Sánchez

Mireia Esteve
3 min
El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, en roda de premsa / ACN

BarcelonaDesprés de sentir el discurs del president de la Generalitat, Quim Torra, el líder del PSC, Miquel Iceta, ha estat contundent: "No hi haurà un referèndum d'autodeterminació pactat amb el govern espanyol, no cal esperar fins al novembre". Iceta creu que l'avís de Torra no porta enlloc i assegura que el govern de Pedro Sánchez no cedirà. "Podríem donar-ho per tancat demà. Sap perfectament que no hi haurà un referèndum d'autodeterminació, no sé perquè ens hem d'esperar fins al novembre", ha dit Iceta, que ha recordat que el president espanyol ja ho ha advertit des d'un principi.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En aquest sentit, el líder del PSC ha recordat als independentistes que "la via unilateral va fracassar de forma estrepitosa". Per això Iceta considera que en el debat de política general que ha començat aquest dimarts Torra ha perdut una "oportunitat per començar un nou rumb". "Segueix instal·lat en l'error i pretén continuar en un camí que no porta enlloc", ha explicat Iceta, que ha aprofitat per retreure al president de la Generalitat que hagi demanat un mobilització permanent "i després la vulgui desconvocar".

Per la seva banda, el portaveu de Ciutadans al Parlament, Carlos Carrizosa, ha tornat a demanar al president del govern espanyol, Pedro Sánchez, que iniciï els tràmits per aplicar una altra vegada l'article 155 de la Constitució. "Avui Torra s'ha posat el barret de cobrador del llaç i ha donat un mes a Sánchez perquè pagui la seva hipoteca", ha dit Carrizosa en referència al suport dels independentistes a l'executiu espanyol. Per al portaveu del partit taronja, Torra ha fet un discurs en què ha desgranat un "pla absolutament rupturista", i això per Carrizosa dona prou raons a Sánchez per fer complir la Constitució al Govern.

En aquest sentit, el diputat de la formació taronja assegura que avui Torra ha demostrat que els propers mesos no farà "autonomisme, sinó que diu que està cridat a implementar la República". Així, per Carrizosa Torra ha demostrat "la voluntat reiteradament rebel en el compliment de les lleis". "Estem farts de Torra i del Procés, se'ns ha acabat la paciència a més de la meitat dels catalans", ha etzibat Carrizosa.

En la mateixa línia, la diputada del PP Andrea Levy també ha demanat a Sánchez que apliqui l'article 155 perquè Torra compleixi la Constitució. "Torra ja no és només un agitador animant a la violència als carrers de Catalunya, sinó que ara ja és un xantatgista", ha assegurat. Sota aquesta premissa, Levy ha censurat la resposta de la portaveu del govern espanyol, Isabel Celaá, perquè la troba "insuficient". Així, la diputada popular ha tornat a oferir els vots dels representants del PP al Senat per tirar endavant la suspensió de l'autonomia.

Els comuns no avalen l'ultimàtum de Torra al PSOE

El diputat de Catalunya En Comú - Podem Joan Josep Nuet ha qualificat d'"error" posar una termini per fer el referèndum d'autodeterminació. "Posar un data al novembre és un error. No ens fa cap por defensar l'exercici del dret a decidir, però no hi ha d'haver una estratègia guanyadora al darrere per aconseguir un calendari real i al novembre encara no tindrem aquest acord amb l'estat espanyol", ha lamentat el líder d'EUiA.

Nuet ho ha atribuït a la "desorientació" que viu l'executiu: "Hem assistit a una nova sessió de desconcert del Govern Torra, que no obeeix a cap pla perquè al principi parlava d'estabilitat i ara de final, i el «tenim pressa» ja sabem tots com s'acaba". En aquest sentit, ha recordat que en el debat de política general al Congrés portarà una proposta per concretar la via quebequesa després del viatge del president espanyol al Canadà. "Volem que dijous doni suport a la concreció per exercir el dret a l'autodeterminació, però avui el president Torra no ha ofert un camí de sumar els diferents actors polítics i socials que poden donar suport a aquesta estratègia", ha lamentat Nuet.

stats