Política 18/05/2014

ICV-EUiA demanarà a Brussel·les el tancament de tots els CIE d'Europa

Els ecosocialistes impulsaran la derogació de la directiva del retorn i denunciaran les "devolucions en calent" que es practiquen a l'estat espanyol

Marc Toro
2 min
Urtasun, durant l'acte electoral d'aquest dissabte

BarcelonaEl candidat d'ICV-EUiA a les europees, Ernest Urtasun, s'ha compromès aquest diumenge a portar la lluita pel tancament del CIE de la Zona Franca a Europa, aquesta i la de tots els CIE del continent: "Batallarem pel tancament de tots els CIE d'Europa". En aquest sentit, Urtasun ha carregat contra la directiva del retorn, de la "vergonya", que obre la porta a la retenció d'immigrants sense papers i que –ha recordat– va ser aprovada amb els vots de PSOE, PP i CiU. "Impulsarem la derogació d'aquesta directiva perquè mai més una persona immigrada ingressi en un CIE", ha dit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El cap de llista dels verds ha tornat a demanar la dimissió del ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, per la mort d'immigrants a les costes de Ceuta, i ha denunciat la voluntat del govern espanyol d'endurir la llei d'estrangeria per legalitzar les "devolucions en calent", que, d'altra banda, ha explicat que ja s'estan produint a l'Estat.

Urtasun ha fet aquestes declaracions en un acte sobre migració i ciutadania al parc del Poblenou, on ha assenyalat que aquest 25-M la gent també ha d'anar a votar pensant en quin tipus d'Europa vol: "La de la igualtat, llibertat i fraternitat o l'Europa de la fortalesa". Segons ha explicat, ICV-EUiA aposta per una política comuna d'immigració perquè considera que aquesta política no pot recaure únicament sobre els ministeris de l'Interior. Aquesta política, ha considerat el candidat, ha d'estar basada en la solidaritat i no només en la seguretat.

Entre les reivindicacions que els ecosocialistes portaran al Parlament Europeu en matèria d'immigració, també hi ha el blindatge de la directiva de lliure circulació, que actualment –ha dit Urtasun– "deixa forat" perquè els governs la puguin incomplir, el reforçament de la política d'asil per fer front al drama dels refugiats de Síria i l'eliminació de les traves que posen les ambaixades als processos de reagrupament familiar.

"És català qui viu i treballa a Catalunya"

L'acte també ha tingut la participació del diputat d'IVC-EUiA al Parlament David Companyon, que ha assegurat que la seva formació treballarà a Europa pels drets dels immigrants, començant pel seu dret a vot. Companyon s'ha dirigit als assistents, entre els quals hi havia diverses persones d'origen estranger, i ha afirmat: "És català qui viu i treballa a Catalunya. Qui vol treballar i vol viure a Catalunya".

El diputat ha estat molt dur criticant la situació dels immigrants al CIE de la Zona Franca i ha lamentat que el Govern no faci més esforços per denunciar-ho: "Que no sigui la seva competència no vol dir que no sigui de la seva incumbència". "Si la 'troica' ha segrestat la democràcia, els CIE han segrestat els drets humans", ha conclòs.

stats