Política 31/03/2016

Iglesias confia en la capacitat "dialogant" d'Iceta per arribar a un acord pel referèndum

Xavier Domènech assegura que "si no s'arriba a una solució sobre el dret a decidir, evidentment això s'encalla", mentre Chacón defensa que primer es reformi la Constitució i després Catalunya aprovi i voti la seva constitució com a estat federal

Ara
3 min
El llistó d’exigència ètica i política de la ciutadania s’ha enfilat, i això explica en part l’auge de l’independentisme català i l’ascens de Podem.

BarcelonaEl PSOE i Podem han deixat la negociació per a la hipotètica celebració d'un referèndum a Catalunya en mans del PSC i En Comú Podem. El líder de la formació morada, Pablo Iglesias, ha assegurat, en una entrevista a la SER, que està convençut que l'entesa és possible gràcies a la capacitat "dialogant" que té el líder dels socialistes catalans, Miquel Iceta. Ha afegit que, de fet, hauria d'haver més dirigents com Iceta dins del socialisme espanyol.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Iglesias ha recordat que, al cap i a la fi, la proposta del seu partit per a Catalunya és la mateixa que feia el PSC fa dos anys: un referèndum legal i acordat amb l'Estat. Ha afirmat, a més, que considera "positiu" que siguin dues formacions catalanes les encarregades de trobar una proposta "de consens raonable" que pugui ser assumida pel nou govern d'Espanya. Això sí, el líder de Podem no ha aclarit si aquest acord hauria d'arribar abans o després d'una entesa entre el PSOE i Podem per formar govern a Espanya.

El líder d'En Comú Podem al Congrés, Xavier Domènech, ha assegurat en una entrevista a 'El Món a RAC-1' que si s'arriba a un acord amb el PSC i després el PSOE no l'assumeix, serà el PSOE "qui haurà perdut el temps", i ha deixat clar que creu aquesta negociació ha de ser necessàriament prèvia a un hipotètic acord de govern. "Si no s'arriba a una solució sobre el dret a decidir, evidentment això s'encalla", ha dit Domènech en referència a un acord d'investidura.

"Hi ha d'haver un sol referèndum, que ha de ser el primer, on s'ha d'incloure el dret a decidir", ha reiterat Domènech, afegint que com a concessió al PSC "es pot treballar el contingut del no" en la línia del federalisme, però que en qualsevol cas "hi ha d'haver la pregunta sobre si Catalunya ha de ser un estat independent". A la pregunta sobre si Podem podria arribar donar suport a un govern que no assumís el referèndum, Domènech ha sigut contundent: "En cap cas".

Al seu torn, la cap de files del PSC a Madrid, Carme Chacón, ha replicat Domènech que, abans de poder fer un referèndum, caldria reformar la Constitució. "Espanya i Catalunya han de votar en referèndum aquest estat federal i Catalunya ha de votar la seva pròpia constitució de l’estat federal", ha defensat en una entrevista a TV3 com una fórmula per desencallar la situació.

Una via que, segons assegura, serviria per arreglar un "defecte de disseny constitucional que ha portat molt dolor", en referència a la sentència del Tribunal Constitucional que va tombar l'Estatut votat en referèndum pels catalans. "Per arribar a una pregunta que tingui a veure amb la reforma constitucional, primer l’hem de reformar. Això ja és un acord molt sòlid", ha insistit, destacant que la via per a l'entesa existeix. Tot i això, veu "quasi impossible" un pacte entre PSOE i Podem.

"Govern a la valenciana"

Tal i com va fer després de reunir-se amb Pedro Sánchez, Pablo Iglesias ha reivindicat que es doni una oportunitat a un "govern a la valenciana" un cop s'ha fet palès el fracàs tant de la gran coalició entre el PP i el PSOE com del pacte a soles dels socialistes amb Ciutadans. Iglesias ha reivindicat que ell "ja ha cedit" renunciant a estar en el govern i ara demana "altura de mires" a Ciutadans –amb qui, ha insistit, no pot governar– perquè amb la seva abstenció faciliti un govern del PSOE amb Podem.

stats