Política 23/12/2015

Iglesias obre joc als pactes alternatius: ja ha contactat amb ERC, DL, IU i PNB

El líder de Podem, que dilluns es reunirà amb Rajoy, necessita la complicitat d'alguns d'aquests grups per articular un govern alternatiu amb el PSOE

Ara / Agències
2 min
Míting de Pablo Iglesias a Badalona / EFE

BarcelonaDies de contactes múltiples i en totes direccions. Amb l'atenció centrada en les converses que el president del govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, manté amb el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, per explorar possibles acords de cara a la investidura, el líder de Podem, Pablo Iglesias, ha començat una ronda de contactes alternativa. El líder del partit lila ja ha parlat per telèfon amb els líders d'ERC i DL al Congrés, Gabriel Rufián –amb qui ha intercanviat missatges– i Francesc Homs, i amb Alberto Garzón (IU) i Aitor Esteban (PNB).

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Els contactes són per ara simbòlics, però constitueixen una mostra de bona voluntat per part d'un Iglesias que necessita el suport d'alguns d'aquests grups si vol esgotar les opcions d'un govern alternatiu al PP. Podem manté entre les seves condicions per pactar un govern la celebració d'un referèndum a Catalunya, una proposta que el pot acostar a ERC i DL malgrat que per ara tots dos desconfien de la fermesa del compromís lila. El 'no' de Pedro Sánchez a investir Rajoy i el fet que contempli articular un govern progressista atia la hipòtesi d'un govern alternatiu que, per ara, compta amb el rebuig empresarial, que pressiona per una gran coalició.

Davant la possibilitat que Podem pugui ser determinant, al matí el líder de Ciutadans, Albert Rivera, també ha proposat un pacte de govern entre PP, PSOE i C's per garantir la unitat d'Espanya. La metodologia? Crear una taula de negociació amb els dos grans partits i evitar les reunions bilaterals entre líders per abordar els tres grans eixos que marca per a la pròxima legislatura: unitat d'Espanya, regeneració democràtica i estabilitat. Un " acord de mínims" per a una situació "excepcional".

stats