Política 04/12/2015

Iglesias reivindica des de Cadis el dret a decidir dels catalans

"Nosaltres no volem imposar res. No pot ser que Madrid ho imposi sempre tot", proclama enmig d'una ovació i envoltat de banderes andaluses

Mariona Ferrer I Fornells
2 min
Chirigotas, passos dobles, cants de poetes andalusos i de l'himne nacional han marcat el primer míting de campanya de Pablo Iglesias, a Cadis, bressol de la Pepa i governada per un dels alcaldes del canvi, 'Kichi'. EFE

CadisPodem ha volgut començar la campanya amb un exercici de memòria històrica i de simbolisme. Un viatge al passat, al Cadis del 1812. Al bressol de la primera constitució espanyola, reivindicació de la "sobirania nacional i democràtica", però també mostra del canvi que ha aportat el 15-M i Podem, amb Jose María González 'Kichi' com al relleu a vint anys de poder absolut del PP a l'alcaldia de la ciutat. "El futur té cor antic!", reivindicava el secretari general de Podem, Pablo Iglesias, envoltat de banderes andaluses. La ubicació, però, no era l'únic simbolisme. El més important: la data. Un 4 de desembre del 1977 dos milions d'andalusos sortien al carrer per reivindicar un estatut d'autonomia, per reivindicar el seu dret a decidir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Amb aquest pretext, Iglesias ha portat el clam per un referèndum amb garanties a Catalunya fins a l'altre punta de la península el primer dia de campanya. I ha rebut una ovació total de les més de 1.400 persones reunides al Palau de Congressos. "La grandesa d'Espanya és la seva plurinacionalitat. Aquí, a Cadis, dic el mateix que a Barcelona, dret a decidir i que votin els catalans", ha proclamat. No s'ha quedat aquí amb l'objectiu de seduir a Catalunya. "Nosaltres no volem imposar res, no pot ser que Madrid ho hagi d'imposar sempre tot. La grandesa d'aquest país és la seva diversitat!", ha afegit.

Una diversitat que s'ha visualitzat per primera vegada amb un estol de banderes andaluses. Si al Palau de Vistalegre, durant l'assemblea fundacional de Podem a Madrid, es va evitar la reivindicació dels diferents territoris de l'Estat, ara és l'ordre del dia, cantant fins i tot l'himne d'Andalusia amb el puny dret alçat. Chirigotas, passos dobles i cants als poetes andalusos, símbols del poder cultural de la comunitat, han marcat el primer acte de campanya de Podem.

La reforma constitucional centrarà la pròxima legislatura. Ningú ho dubta. Sense una majoria absoluta, el PP no podrà retenir el cadenat al text del 1978. Podem ha renunciat a un procés constituent, però sí que posa sobre la taula cinc eixos claus per canviar la carta magna: una reforma de la llei electoral, de la justícia per garantir la independència del TC, blindar els drets socials, garantir constitucionalment la lluita contra la corrupció -amb la prohibició de les portes giratòries- i comprometre's amb un referèndum amb garanties a Catalunya.

L'efecte Colau entra en campanya

Després de reivindicar el dret a decidir al conjunt de l'Estat des del bressol constitucional d'Espanya, el segon gran míting de la campanya de Podem passa demà per l'Hospitalet del Llobregat, amb Ada Colau (després d'una visita a Màlaga). Iglesias fia els resultats el 20-D, en gran part, a les aliances territorials -com l'últim baròmetre del CIS també augurava-, així com també a una campanya propera i als fitxatges estrelles.

Una clara imatge de la proximitat de la campanya va ser l'enganxada de cartells dijous a la nit al poble natal del pare de Pablo Iglesias, Villaralbo, a Zamora. Sopa castellana, postres típics, molta fred i bona part d'un municipi de només 2.000 habitants en processó per encetar "la campanya del canvi".

stats