Illa acusa Aragonès de refugiar-se "a la pròpia trinxera" i assegura que treballarà en un "projecte de govern alternatiu"

El líder del PSC defensa el no a la investidura del líder republicà i l'acusa de "sotmetiment" als "antisistema"

3 min
Salvador Illa aquest matí

La tria de Pere Aragonès com a candidat a la investidura ha deixat Salvador Illa fora de combat. El líder del PSC va basar bona part de la seva campanya en insistir que si guanyava les eleccions es presentaria a la investidura, i ni tan sols l'evidència que el bloc unionista no sumava i que els independentistes l'havien vetat el va fer renunciar a aquesta aspiració. El debat d'aquest divendres és també la demostració de la debilitat de la seva victòria a les urnes. Amb un to dur, Illa ha insistit que els resultats del PSC feien "possible una nova majoria" per "obrir un nou temps", i ha lamentat que Aragonès continuï "parapetat a la pròpia trinxera" amb la CUP com a "company de viatge". Illa ha marcat perfil com a líder de l'oposició insistint que treballarà per oferir un "projecte de govern alternatiu": "Som el primer partit de Catalunya, som l'alternativa, i treballarem perquè aquest país tingui el futur que es mereix", ha dit.

El candidat socialista ha defensat el seu no a la investidura acusant Aragonès de "sotmetiment intel·lectual, polític, moral i conceptual als antisistema" (la CUP és l'únic grup que de moment li dona suport, a l'espera de l'evolució de les negociacions amb JxCat), i li ha preguntat si "se'n recorda d'Artur Mas i la paperera de la història". Illa ha titllat el discurs del republicà de "decebedor" i de "decàleg exhaustiu del que no s'ha fet" en els dos anteriors mandats. "No ens ofereix res diferent del que hem vist aquests últims anys", ha assegurat, i s'ha passat al castellà per retreure a Aragonès que "s'allunyi de la majoria temperada i dialogant" i per insistir que els problemes "no es resolen amb més divisió".

"El que ens proposa avui destorba", ha assegurat el socialista, que ha advertit que el Govern que planteja Aragonès és "temporal, conjuntural" i "passatger". "La Catalunya de la pròxima dècada serà la de la concòrdia i el retrobament", ha asseverat. Illa ha defensat la recuperació de la "concòrdia" i la superació dels blocs, i ha arribat a definir les línies mestres de la que considera hauria de ser l'actuació del nou Govern: "Vèncer el virus, reactivar la nostra economia, no deixar ningú enrere" i "obrir una nova etapa a Catalunya passant pàgina". El líder del grup socialista ha reivindicat el "respecte institucional" i ha emplaçat Aragonès a "construir i proposar en lloc de destruir". "Sempre hem avançat de la mà del diàleg, la negociació i els acords", ha conclòs: "Mai hem aconseguit res des de la imposició ni dividir el país".

En el torn de rèplica, el candidat d'ERC a la presidència de la Generalitat, Pere Aragonès, ha deixat clar que no pensa renunciar a l'objectiu de la independència. "Amb pandèmia o sense no renunciaré a la independència, com tampoc vostè ho ha de fer en la seva defensa de la unitat d'Espanya", ha assenyalat. "Vostè ara mateix és un obstacle més que una solució al conflicte polític de Catalunya", ha etzibat el dirigent republicà, que ha insistit en l'autodeterminació i l'amnistia. De fet, ha recordat com l'1 d'octubre del 1998 el Parlament presidit pel socialista Joan Reventós va aprovar, amb l'abstenció del PSC, una moció de defensa de l'autodeterminació de Catalunya. "Què ha canviat en tot aquest temps?", ha recriminat a Illa.

Tot i això, Illa ha acusat el republicà d'haver fet un plantejament de "model de país" de tipus "divisiu" per sortir de la crisi econòmica i social, però també per resoldre el conflicte català, que ha reiterat que qualsevol "solució" ha de passar per "respectar l'estat de dret". També li ha retret "no haver aplicat" les mesures que ha defensat en el discurs d'investidura durant el seu mandat com a vicepresident. "Tot el que va malament és culpa dels altres, mai de vostès", ha criticat.

stats