Cap de l'oposició

El missatge d'Illa a la UE: "Després d'uns anys difícils, Catalunya avança en la direcció correcta"

El líder del PSC i cap de l'oposició es reuneix aquest dijous a Brussel·les amb tres comissaris europeus

3 min
El líder del PSC, Salvador Illa, ha presentat el seu llibre a Brussel·les amb la presidenta de la Comissió Especial del Parlament Europeu sobre la pandèmia, Kathleen van Brempt, i l'eurodiputat del PSC Javi López

Barcelona / Brussel·lesSi no fos perquè el viatge s'estava treballant des de fa temps, semblaria fet expressament. El primer secretari del PSC, Salvador Illa, vol fer valer aquest dimecres i dijous la seva (autoproclamada) condició de "president alternatiu" en un viatge a Brussel·les tan sols una setmana després que Pere Aragonès visités la capital comunitària. I es reunirà amb tres comissaris europeus, un més que el president. Un dels objectius del cap de l'oposició, segons ha assenyalat en una roda de premsa aquest dimecres a la seu del Partit Socialista Europeu a Brussel·les, és fer arribar als líders comunitaris que "després d'uns anys difícils, Catalunya avança en la direcció correcta i vol tenir un paper actiu en la Unió Europea".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

També ha remarcat la necessitat "de tenir un coneixement exhaustiu dels debats de Brussel·les" i ha apuntat que tractarà, per exemple, l'aprofitament dels fons europeus Next Generation o la crisi energètica. "Jo vinc cada any", ha recordat Illa, recordant que fins a la setmana passada feia set anys que cap president de la Generalitat no era rebut per un comissari europeu. De fet, el líder socialista ja va viatjar a Brussel·les per reunir-se amb comissaris el novembre de l'any passat i el seu predecessor al capdavant del PSC, Miquel Iceta, hi havia anat fins a cinc vegades entre el 2014 i el 2020 i s'havia reunit també amb els ja expresidents del Parlament Europeu Martin Schulz i David Sassoli. "El PSC és l'únic partit que ha mantingut durant l'última dècada de Procés les relacions amb les institucions europees", destaca un càrrec del partit.

Una felicitació enverinada

Illa va felicitar per carta el president pel seu viatge a Brussel·les "després d'uns anys en què les relacions entre el Govern i els organismes de la Unió no han passat, precisament, per un dels seus millors moments". El president i el "president alternatiu" tindran temps de discutir-ho aquest mateix divendres, quan es reuniran a Palau amb la negociació dels pressupostos planant sobre la trobada i amb la ressaca de dos viatges consecutius al cor d'Europa que, com en la dinàmica a Catalunya i tot i la mà estesa dels socialistes, hauran estat marcats per la competència.

El cap de l'oposició ha dit que "reiterarà el seu oferiment" i la "disposició perquè hi hagi pressupostos l'1 de gener del 2023". "Si hi ha negociació, podem arribar a un acord", ha dit Illa. Tot i això, ha advertit que "no pensa donar un xec en blanc" a Esquerra. També ha volgut deixar clar que les negociacions per als pressupostos espanyols i catalans segueixen dues vies completament paral·leles i que, encara que el PSOE compti amb el sí dels republicans a Madrid, el PSC no se sentirà obligat a tirar endavant els comptes generals d'Aragonès.

Capacitat d'interlocució

Tant l'agenda de reunions que mantindrà Illa a Brussel·les com el context polític fan inevitable veure el viatge com un pas més en la construcció de l'alternativa a la Generalitat que el líder del PSC vol abanderar. "El viatge busca reforçar el seu perfil institucional i presidenciable i subratllar la capacitat d'interlocució a Europa", defensen fonts socialistes. Això sí, el "president alternatiu" ni ha esmentat el conflicte polític que manté la Generalitat amb el govern espanyol ni l'espionatge a l'Estat amb Pegasus que Aragonès va denunciar a la capital comunitària la setmana passada.

Illa, que ha aprofitat l'ocasió per presentar el seu llibre L'any de la pandèmia (Editorial Península) a la biblioteca del Parlament Europeu, es reunirà dijous amb tres comissaris europeus. Si el president Aragonès va trobar-se amb el de Justícia, Didier Reynders, i el de Mercat Interior, Thierry Breton, el cap de files socialista ho farà amb el d'Economia, Paolo Gentiloni; el vicepresident i comissari de Relacions Internacionals i Prospectiva, Maroš Šefčovič, i la comissària de Cohesió i Reformes, Elisa Ferreira. Fonts del PSC reivindiquen que aquests comissaris, tots tres del grup socialista (S&D), s'encarreguen de "carteres de ple impacte a Catalunya". L'exministre de Sanitat, que també s'ha reunit amb la presidenta de la Comissió Especial del Parlament Europeu sobre la pandèmia, Kathleen van Brempt, mantindrà un contacte aquest dijous amb el nou delegat de la Generalitat davant la UE, Ignasi Centelles, a qui reiterarà la mà estesa per fer arribar a les "altes instàncies" el "ferm compromís europeista" de Catalunya.

stats