Política 08/02/2021

Illa promet crear 140.000 llocs de treball en tres anys

En un acte acompanyat de Calviño, el candidat socialista marca els fons europeus com el "motor de la recuperació econòmica"

i
Cesc Maideu
2 min
El candidat del PSC, Salvador Illa, amb la ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño, a l'acte d'aquest dilluns

Generar 140.000 llocs de treball en tres anys. Aquest és el compromís del candidat del PSC, Salvador Illa, si arriba a la presidència de la Generalitat. Una fita que promet aconseguir amb la injecció econòmica dels fons del programa de recuperació econòmica de la Unió Europea. "Rescataré l'economia de les mans dels independentistes", ha dit Illa aquest dilluns en un acte sobre economia en què també ha intervingut la vicepresidenta tercera i ministra d'Afers Econòmics, Nadia Calviño. Una economia catalana que, segons Illa, està sota mínims. El cap de llista socialista ha argumentat que, després de "la marxa d'empreses per l'1-O" i "la inestabilitat política", la pandèmia ha atacat el teixit econòmic "en el pitjor moment". Per a Illa, la solució passa per tres factors: govern estable, coordinació amb l'Estat i bona gestió dels fons europeus.

Una injecció econòmica que Calviño serà la gran responsable d'implementar. Seran 140.000 milions d'euros en set anys que, segons ella, no han de servir per sufragar despeses, sinó per "invertir-los i així impulsar un creixement global de l'economia". Tractant-se, doncs, d'un pla que transcendeix les comunitats autònomes i busca ser "un motor tractor" de l'economia, Illa ha insistit en la necessitat d'un Govern "que deixi la confrontació de banda" i treballi de manera coordinada amb l'Estat. "Hem sigut el país amb les ajudes més importants i més eficaces", ha destacat Calviño, tot i la publicació d'un informe del Banc Central Europeu (BCE) que col·loca Espanya a la cua dels països amb menys ajudes directes. Un fet que de manera velada Calviño aquest dilluns també ha justificat, argumentant que el seu gran esforç ha sigut amb els ERTO, un mecanisme d'ajudes que el BCE no sumava en el càlcul.

Sigui com sigui, tant la ministra com el candidat socialista situen l'estiu com el "punt d'inflexió econòmic", ja que consideren que l'objectiu de tenir el 70% de la població vacunada és una fita assequible. Després arribarà el moment de reactivar una economia catalana que està en "decadència", en paraules d'Illa. "Sento molta tristesa", ha dit Calviño, referint-se a la Catalunya "que havia sigut un motor de prosperitat". Illa també ho ha definit amb aquestes paraules i s'ha erigit com el vot útil per "tornar a ser la Catalunya que havíem sigut". "L'independentisme ha caminat en direcció contrària al món, o avancem o continuem a la deriva", ha conclòs el presidenciable del PSC.

stats