Illa titlla l'acord per no pactar amb el PSC de "foto de Colón de l'independentisme"

Aragonès defensa el document i insisteix que ja havien vetat els socialistes: "Si ho diem, no tenim cap problema en firmar-ho"

4 min
Salvador Illa aquest migdia

Tots els partits independentistes van comprometre's per escrit a no pactar amb el PSC en la pròxima legislatura "sigui quina sigui la correlació de forces". El candidat socialista, Salvador Illa, ha considerat aquest veto en una entrevista a la SER com "la foto de Colón de l'independentisme". "Això és un episodi més de la bronca i la confrontació", ha criticat. El cap de llista del PSC ha titllat aquest compromís independentista d'"antipolítica", encara que tant ell com Pere Aragonès (ERC) ja havien manifestat verbalment i en nombroses ocasions al llarg de la campanya que no pactarien entre ells. També Laura Borràs (JxCat) havia fet explícit el seu veto al PSC.

Sigui com sigui, el pacte per escrit –que no és vinculant– reforça aquesta voluntat política de l'independentisme. Aquest matí el candidat republicà i vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha defensat el document. El seu argument és que ERC porta "setmanes i mesos" negant qualsevol possibilitat de pacte de govern amb els socialistes després del 14-F i que, davant d'això, consideren que és lògic que aportessin ara la seva firma. "Si ho diem, no tenim cap problema en firmar-ho", ha argumentat en una entrevista amb RAC1. El document el van subscriure directament els candidats de totes les formacions independentistes, també Primàries, excepte en el cas d'ERC, que el va firmar el líder dels republicans al Parlament, Sergi Sabrià, i no el mateix Aragonès. El candidat, però, ha demanat que no es facin segones lectures d'aquest fet i ha explicat que si no el va firmar ell és perquè, en el moment que els impulsors de l'escrit es van presentar a la seu d'Esquerra, ell no hi era. També ha tornat a insistir que no pensa comptar amb els vots dels socialistes per optar a una eventual investidura encara que fos el PSC qui els oferís motu proprio, ja que considera que "aquests vots mai són gratis". Malgrat haver firmat aquest document, ERC no té previst que afecti les seves relacions amb el PSOE al Congrés, on l'últim any hi ha tancat diversos acords. Els republicans argumenten que els pactes que han fet a Madrid han sigut per defensar "els interessos dels catalans".

Per encara deixar més clara la seva posició contra els socialistes, ERC ha fet públic un vídeo aquest mateix dijous on diversos exmilitants socialistes ara a les files republicanes carreguen contra el seu expartit. S'hi pot veure el diputat i regidor Ernest Maragall, el també diputat José Rodríguez, l'exalcadessa de Roses Magda Casamitjana i el candidat d'ERC per Tarragona Carles Castillo, que tot just va deixar el partit de Salvador Illa el setembre de l'any passat. "L'aparell del PSC nega la repressió política i defensa la monarquia. L'aparell del PSC ha canviat de bàndol i s'ha situat al costat dels poderosos", ha criticat Castillo.

Límit a les opcions d'Illa i els comuns

Illa sempre ha reivindicat un govern amb Catalunya en Comú - Podem, a imatge de l'executiu de Pedro Sánchez. No obstant, les enquestes no donen una majoria a aquestes dues formacions. El veto de l'independentisme aboca els socialistes, doncs, a buscar pactes a la dreta i dificulta l'aliança d'esquerres amb PSC i ERC que proposen els comuns. El vicepresident segon del govern espanyol i líder d'Unides Podem, Pablo Iglesias, ha afirmat que no s'esperava "que ERC digui tan clarament a l'electorat que vol governar amb JxCat" i ha afegit, en declaracions a RAC1, que aquest acord "pot quedar en paper mullat". Mentrestant, el número dos a la llista per al 14-F, Joan Carles Gallego, ha considerat que l'acord respon a una "estratègia" de JxCat. "És un missatge utilitari per evitar perdre les seves cadires", ha afirmat des de Rubí, informa Mireia Esteve. Hi ha insistit la candidata, Jéssica Albiach, en una piulada a Twitter: "La hipoteca d'ERC amb JxCat no acaba mai".

Durant l'entrevista a la SER, el candidat socialista ha assegurat que està disposat a "parlar amb tothom" excepte amb Vox, i ha reivindicat la seva papereta com la del vot útil enfront de Cs i PP. "Desitjo el millor a totes les candidatures constitucionalistes, però ara la que pot trencar això i fer avançar Catalunya és aquesta", ha assegurat Illa, que recentment ja va assegurar en una entrevista a l'ARA que no constituiria "governs amb partits que segueixen defensant la independència". 

L'acord de l'independentisme agafa a contrapeu taronges i populars, que al llarg de tota la campanya han agitat el fantasma del tripartit amb Illa. Aquest matí s'han centrat a posar el document en dubte. El president del PP, Pablo Casado, ha afirmat a Telecinco que "per més que signin els independentistes, tornaran a pactar com van fer Montilla i Maragall", i ha recalcat que ho faran perquè "Sánchez necessita els vots d'ERC per seguir a la Moncloa". Una tesi que també ha defensat el candidat, Alejandro Fernández, que ha assegurat que la prova és que cap dels dos renuncia a la taula de diàleg. "Els socialistes en tenen ganes, els comuns estan com bojos per fer-ho i a ERC no me la crec", ha resumit al seu torn el candidat de Cs, Carlos Carrizosa, en una entrevista a TVE. Poc després i en declaracions a RNE, la líder del partit, Inés Arrimadas, ha deixat en l'aire un possible suport de Cs a un executiu de socialistes i comuns. "Depèn", ha dit recalcant que l'important quin és el model de gestió.

"No m'he vacunat"

Illa també ha sortit al pas de la rumorologia –a la qual ahir es van abonar alguns dirigents com Oriol Junqueras (ERC), Teodoro García Egea (PP) o els de Ciutadans– que afirma que es podria haver vacunat contra el covid i que per això no s'hauria volgut fer una PCR abans del debat a TV3. "No m'he vacunat i això tothom ho sap –ha dit l'exministre–. Aquestes informacions m'han sorprès". Illa ha justificat que s'ha passat "un any explicant als espanyols que s'han de fer les PCR quan tenen símptomes o han estat en contacte estret amb un positiu" i per això no es va fer ni la prova ni un test d'antígens. Diversos experts en vacunes i immunologia consultats per l'ARA confirmen que ni la PCR ni el test d'antígens detecten si la persona que se l'ha feta s'ha vacunat o no.

La secretària d'Estat de Sanitat, Silvia Calzón, s'ha refermat a la tarda en què cap membre del govern espanyol s'ha vacunat i que només ho faran quan els pertoqui d'acord amb els protocols. "No existeix cap reserva de vacuna de l'administració general de l'Estat per vacunar a membres del govern i ens vacunarem quan ens toqui, quan se'ns citi", ha assenyalat sobre la polèmica entorn el fet que l'exministre de Sanitat Salvador Illa no acredités amb PRC o test d'antígens que estava lliure de coronavirus durant el debat de TV3.

stats