Política 29/07/2019

Els comuns criden Iceta a treballar per un govern de coalició a l'Estat i el PSC respon que ja és tard

Els socialistes aposten per un "govern a la portuguesa" a través d'un acord programàtic amb Podem

Ot Serra / Marc Toro
3 min
El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, en roda de premsa

BarcelonaEls comuns volen evitar una repetició electoral i ja pressionen per reconduir les relacions entre el PSOE i Podem i aconseguir un acord per a la investidura. Després del debat fallit de la setmana passada, el portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, ha fet una crida directa al primer secretari del PSC, Miquel Iceta, perquè jugui un "paper important" a l'hora d'influir en les negociacions. "Iceta hauria de decidir amb qui vol ballar, si amb la dreta de Cs i Rivera o amb Unides Podem, que és el que vol el conjunt de la ciutadania", ha reclamat Mena en roda de premsa. "Que torni l'Iceta de la campanya, que deia que un govern de coalició era bo per a Catalunya", ha insistit.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El dirigent de la confluència d'esquerres ha afirmat que últimament s'han mantingut contactes amb Iceta i s'ha mostrat convençut que es reprendran les converses, però la resposta dels socialistes no ha estat positiva en aquest sentit. El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, ha deixat clar que s'hagués hagut de parlar "la setmana passada", abans de la investidura fallida. "M'hagues agredat sentir la setmana passada algun portaveu dels comuns demanant a Pablo Iglesias que votes 'sí' i acceptés un govern de coalicio, i no ho vam sentir", ha dit. El dirigent socialista ha afirmat que els comuns també són "responsables" de la "decisió equivocada" de Pablo Iglesias de no facilitar la investidura de Pedro Sánchez i ha apostat per treballar, en la línia del que defensa IU, per fer possible un "govern a la portuguesa"; és a dir, un govern socialista monocolor mitjançant un acord programàtic amb Podem.

El secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, en roda de premsa

La voluntat d'incidència de les branques catalanes dels potencials socis de govern a l'Estat ja es va viure abans que fracassés la investidura de Sánchez, amb la pressió del PSC als comuns perquè miressin de corregir l'actitud de Pablo Iglesias. Ara CatComú insisteix que Catalunya ha de jugar un rol de "motor de canvi" en clau espanyola i insta el líder del PSC a implicar-se per evitar dos possibles finals no desitjats a les files dels comuns. Un, que la investidura s'acabi desencallant amb un acord amb Cs que dificulti una legislatura amb polítiques progressistes, i l'altre, el de nova convocatòria electoral. "No li podem dir a la gent que ha votat malament. No podem esgotar la paciència de la ciutadania", ha assenyalat Mena, conscient que les enquestes no afavoreixen Podem i sí, en canvi, el PSOE. La resposta d'Illa ha estat clara: "A buena horas mangas verdes", li ha dit.

El portaveu dels comuns,en tot cas, ha llançat un missatge també a Sánchez i li ha demanat que "escolti més els seus votants i no Iván Redondo", un dels seus principals assessors. Mena ha evitat respondre si Iglesias ha de mantenir el seu pas al costat a entrar a l'hora d'entrar en un hipotètic govern de coalició amb el PSOE i ha apuntat que CatComú - Podem no posa "cap nom com a condició". Així, ha recalcat la necessitat de posar fil a l'agulla a les negociacions, també durant el mes d'agost, atès que el 23 de setembre és l'últim dia per escollir un president abans no es convoquin eleccions automàticament.

Tripartit a la Generalitat

Després de l'enquesta del CEO de divendres que augurava una victòria d'ERC en unes hipotètiques eleccions catalanes i una possible majoria entre els republicans, els comuns i el PSC, Mena no ha amagat que aquesta seria una fórmula desitjada per al seu partit si Quim Torra convoqués nous comicis. "És una manera de no deixar que la dreta continuï liderant la política al nostre país i també la política de blocs i vetos creuats", ha destacat el dirigent de CatComú, que ha recordat que aquest tripartit ja era la seva aposta en molts ajuntaments i a la Diputació de Barcelona.

Illa, en canvi, ha rebutjat la idea d'un tripartit amb ERC, una formació -ha ressaltat- que "continuia tenint un idear independentista i que no s'ha desmarcat de postures unilaterals". "No arribarem a cap acord de cap tipus a nivell de governabilitat de Catalunya", ha dit, malgrat insistir que els socialistes obren la porta a parlar dels pressupostos del 2020 amb els dos partits al Govern. Sobre els resultats del CEO, Illa ha volgut destacar -al marge del creixement del PSC- que hi ha un suport "inferior al 10%" a les vies unilaterals, així com també el "suspens clar i meridià" de l'acció de l'executiu. El secretari d'organització, de fet, ha recordat que el PSC aposta per una convocatòria electoral després de l'eventual aprovació dels comptes.

stats