Política 21/02/2023

Què impliquen les confessions dels altres acusats en el cas Borràs?

Advocats penalistes consideren que l'acreditació dels correus que incriminen la líder de Junts podria ser cabdal per al desenllaç del judici

3 min
La presidenta suspesa del Parlament, Laura Borràs, aquest matí al judici

BarcelonaEl gir de guió en el judici a Laura Borràs s'ha consumat aquest dilluns amb l'interrogatori als altres dos acusats en el cas de la Institució de les Lletres Catalanes (ILC). Tant Isaías Herrero, l'empresari a qui hauria beneficiat la líder de Junts amb el suposat fraccionament de contractes, com Andreu Pujol, que va participar de la trama, han confessat i han incriminat la presidenta del Parlament suspesa davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Què impliquen, però, aquestes declaracions? ¿Fins a quin punt perjudiquen la defensa de Borràs? ¿Té marge l'equip que encapçala Gonzalo Boye per demostrar la innocència de la dirigent independentista?

El valor de les declaracions

D'entrada, experts penalistes consultats recepten prudència respecte l'efecte que pugui tenir la versió dels altres dos acusats –presumiblement fruit d'un pacte amb la Fiscalia per a la rebaixa de penes– en relació amb una eventual condemna de Borràs. "La declaració d'un coimputat és una prova personal que s’ha de valorar amb cautela", avisa l'advocat Miguel Capuz. "La jurisprudència del Tribunal Suprem estableix que el valor de la declaració prestada per un coacusat és molt relatiu", hi coincideix el lletrat Marc Molins. "Es pot valorar com a prova de càrrec i complica molt la defensa de Borràs, però ¿deixa resolt el tema? Rotundament no", afegeix.

Els dos penalistes expliquen que la defensa de la presidenta de Junts pot intentar desmentir el relat d'Herrero i Pujol. De fet, el primer que ha fet l'advocada de Borràs Isabel Elbal ha estat qüestionar la credibilitat del primer: "Ha donat una versió diferent de la que havia donat fins ara", ha argumentat. Així, segons explica Molins, en cap cas aquestes confessions "prejutgen la innocència" de Borràs. "Són una prova important per valorar la culpabilitat d'una persona [...], però el tribunal podria arribar a la conclusió que no són certes", certifica Capuz.

La importància dels correus electrònics

La clau, afegeix Capuz, és si aquestes declaracions queden corroborades per les altres proves que hi ha a la causa: des dels missatges intercanviats entre els acusats a les converses telefòniques intervingudes o els expedients de contractació. I és precisament aquí on es pot complicar la defensa per a la presidenta del Parlament suspesa. En la seva declaració, Herrero s'ha reafirmat en una conversa intervinguda pels Mossos en què explica els seus "trapis" amb Borràs i, encara més rellevant, ha acreditat els correus electrònics en què la líder de Junts li dona indicacions sobre com procedir en la fragmentació de contractes.

"El reconeixement dels mails sí que podria tenir una importància estratègica cabdal, en el sentit que un dels destinataris els està reconeixent o donant per bons", explica Molins. "Pot tenir un efecte determinant", remarca. Si bé les paraules d'Herrero contradiuen el relat de l'equip de Boye, que qüestiona que Borràs fos l'autora dels correus, l'advocat intentarà igualment que siguin invalidats com a prova amb l'argument que s'haurien obtingut sense aval judicial i sense respectar-ne la cadena de custòdia.

El pacte i la rebaixa de penes

A l'espera de veure com evoluciona el judici, el que està clar és que, d'una manera o altra, les confessions compliquen la defensa de la líder de Junts, que passa a tenir dues proves testificals en contra. I sobretot que, si efectivament hi ha un pacte entre les defenses d'Herrero i Pujol per a la rebaixa de penes, la seva confessió els exoneraria d'almenys una part de la pena. "El tribunal no pot condemnar-los a més pena de la que la Fiscalia demana per a ells", recorda Capuz.

stats