Política 14/03/2013

El jutge ratifica la fiança de 8,2 milions d'euros per a Urdangarin i el seu exsoci pel cas Nóos

Tenen cinc dies per interposar recurs davant l'Audiència Provincial de Palma. Urdangarin va al·legar que pagar la fiança li provocaria "un empobriment injust"

Ara
2 min
Iñaki Urdangarin després de declarar al jutjat de Palma el 23 de febrer. Va intentar desvincular la Casa del Rei i la seva esposa, la infanta Cristina, del cas Nóos.

BarcelonaEl jutge del cas Nóos, José Castro, ha rebutjat els recursos presentats per Iñaki Urdangarin i Diego Torres contra la fiança de gairebé 8,2 milions pel cas de presumpte desviament de fons públics dut a terme a través de l'Instituto Nóos. Ara, tenen cinc dies per interposar recurs davant l'Audiència Provincial de Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una interlocutòria dictada aquest dijous, el titular del jutjat d'instrucció número 3 de Palma ha desestimat els arguments que esgrimien els dos imputats per no pagar la fiança. Els advocats defensors d'Urdangarin, Mario Pascual Vives, i de Torres, Manuel González-Peeters, van presentar recurs de reforma contra l'ordre del jutge. A més, Urdangarin va al·legar que pagar la fiança del cas Nóos li provocaria "un empobriment injust".

Castro va imposar el passat 30 de gener una fiança de 8.189.448,44 euros als dos socis de Nóos i els va donar un termini per pagar-la, que cap dels dos va complir. A partir d'aquell moment, es va iniciar el procés que podria acabar en l'embargament de propietats del duc de Palma i del seu exsoci.

L'advocat del duc de Palma va al·legar contra la decisió del jutge argumentant que la fiança imposada és "desproporcionadament excessiva". Mario Pascual va apuntar que en la suma requerida al seu client s'inclouen imports ja abonats per Urdangarin en concepte d'IVA i IRPF, i va assenyalar que "resultaria més equitativa" la xifra de 5,9 milions. Segons la seva versió, aquesta és la quantitat que sumen les factures pels congressos organitzats a València i a les Balears que la policia judicial considera suposadament falses.

Tanmateix, el magistrat ha confirmat avui la petició de gairebé 8,2 milions, que es correspon amb la que van sol·licitar inicialment tant la Fiscalia Anticorrupció com l'acusació popular exercida pel sindicat Manos Limpias.

En el seu recurs, el representant legal d'Urdangarin anava més enllà de la fiança i advertia de la possibilitat d'acudir al Tribunal Constitucional perquè durant la instrucció del cas s'ha vulnerat el dret de defensa del seu client, que "no sap de quins fets o delictes s'ha de defensar de manera concreta i precisa".

L'argumentació de l'advocat de Torres contra la fiança es va basar en el fet que era el marit de la infanta Cristina qui sempre "disposava, decidia i ordenava" a l'Instituto Nóos.

Com que els recursos citats no paralitzen l'execució de la fiança, a la qual cap dels dos principals acusats ha fet front, el jutge Castro va dictar el passat 26 de febrer una providència perquè l'Agència Tributària l'informi sobre els comptes corrents, dipòsits i actius financers d'Urdangarin i Torres.

El primer que es procura per executar la fiança civil és aconseguir diners en efectiu dels imputats. Tanmateix, i en una segona fase, es recorreria a l'embargament dels seus béns.

stats