Política 24/10/2012

ERC demana a l'Estat que creï un fons de 16.000 milions per cobrir la transició cap a la independència

"Vostès són com Napoleó, han vingut a aquest món a defensar la llei, però no a complir-la", afirma Bosch al Congrés

Acn
2 min
El Congrés rebutja  que Catalunya pugui convocar referèndums

MadridEl portaveu d'ERC al Congrés, Alfed Bosch, ha demanat aquest dimecres a l'executiu espanyol que prepari un "fons" de 16.000 milions −xifra equivalent al dèficit fiscal català− per cobrir la "transició" cap a la autodeterminació i la independència perquè "quan es quedin sense el superàvit fiscal, que per a nosaltres és dèficit", d'aquests 16.000 milions, "els hauran de cobrir d'alguna forma". Bosch ha afirmat que Catalunya vol un acord "pactat, amistós i bilateral" que no suposi "traumes per a ningú" ni "infringir la llei". Amb tot, ha acusat l'executiu de Rajoy d'incomplir la llei "cada dia". "Vostès són com Napoleó, que han vingut a aquest món a defensar la llei, però no a complir-la". Bosch ha fet aquestes manifestacions durant el debat de les esmenes a la totalitat dels pressupostos generals de l'Estat que té lloc al Congrés dels Diputats. El portaveu dels republicans ha denunciat l'incompliment de l'Estatut per part dels governs del PSOE i del PP i ho ha contraposat a les crides del govern espanyol al compliment estricte de la legalitat per part de Catalunya.

Bosch ha posat de manifest el baix nivell d'inversions a Catalunya, com la situació del desdoblament de la N-II, i ha apuntat que fins i tot quan consten partides als pressupostos, el percentatge de compliment per a Catalunya és del 35%, mentre que a Madrid és del 111%. "Si això no és expulsar Catalunya, ja em diran què és, perquè això és treure Catalunya del teatre de les inversions a Espanya", ha dit.

Recorda a Rajoy que sí que s'ha demanat un referèndum

Contràriament al que va afirmar aquest dimarts des del Senat el president del govern espanyol, que va dir que a ell ningú li ha demanat un referèndum, Bosch ha recordat que els republicans van sotmetre a votació del Congrés la setmana passada una proposta per a la celebració d'un referèndum a Catalunya que va ser rebutjada pel PP i el PSOE.

Per aquest motiu ha demanat al PP que "expliqui" a Rajoy que ERC el va demanar i que Catalunya "vol un referèndum". "Volem votar, a Catalunya, que ho sàpiga el senyor Rajoy, que es miri la moviola i que escolti", ha dit Bosch.

stats