Indignació i rebuig de les víctimes del 17-A al boicot al minut de silenci

Un grup independentista boicoteja l'acte reclamant que se sàpiga "tota la veritat"

3 min
Familiars de les víctimes de l'atemptat del 17-A dipositen flors per recordar-les.

BarcelonaL'acte institucional per recordar les víctimes dels atemptats del 17-A ha estat, cinc anys després de la tragèdia, amarat de tensió per part d'un grup d'activistes independentistes, alguns dels quals han arribat a trencar el minut de silenci amb crits en què reclamaven que se sàpiga "tota la veritat", davant la indignació i la sorpresa de les víctimes i els seus familiars.

Enfront del mosaic de Joan Miró a les Rambles s'ha commemorat la data amb les víctimes i familiars a la primera fila i, en segon terme, els representants institucionals. Desenes de persones concentrades al voltant de l'acte han esbroncat els representants polítics i han exhibit pancartes amb lemes com "Reclamem explicacions". Durant el minut de silenci, diverses persones han cridat consignes com "Espanya és un estat d'assassins, volem la veritat, hipòcrites!" o "fills de la gran puta, assassins". Com recull Efe, un cop finalitzat l'acte alguns dels familiars de les víctimes s'han encarat amb un dels activistes. Li han respost que "als assassins ja els han denunciat", mentre que l'home i algun dels seus acompanyants han replicat que "van venir aquí a matar catalans" i que no "blanquegessin" el paper de l'Estat.

L'assessor de la Unitat d'Atenció i Valoració a Afectats pel Terrorisme (Uavat), Robert Manrique, ha lamentat en declaracions als mitjans que "hi hagi gent que faci servir l'acte per fer política": "Un acte d'homenatge a les víctimes ha d'estar net de missatges polítics", ha insistit. L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, també ha destacat que diverses víctimes estaven "ben molestes" per aquests comportaments. "En nom de l'esperit de solidaritat, empatia, estima i respecte cap a les víctimes he de lamentar que, per primer cop en cinc anys, un grup reduït hagi boicotejat l'acte de memòria i el minut de silenci", ha reivindicat l'alcaldessa, que ho ha considerat una "falta de respecte". "No era ni el lloc, ni la forma, ni el moment", ha recalcat.

Al finalitzar la commemoració, la presidenta del Parlament i líder de JxCat, Laura Borràs, que ha participat en l'ofrena com a líder de Junts però no com a representant institucional de la cambra catalana -tot i que continua sent-ne presidenta-, s'ha acostat a un dels grups que ha protagonitzat la protesta i els ha saludat. L'han rebut al crit de "Presidenta!, presidenta!". A causa de la seva suspensió, la màxima representant del Parlament en l'acte ha estat la vicepresidenta segona, Assumpta Escarp (PSC). També hi eren el president de la Generalitat, Pere Aragonès; la presidenta del Congrés, Meritxell Batet, i els ministres Miquel Iceta i Raquel Sánchez, entre altres autoritats.

En una piulada, Borràs ha mostrat el seu suport "a les víctimes i tothom qui reclama saber la veritat". "Encara hi ha qui impedeix saber què va passar", ha explicat en referència al rebuig del Congrés a crear una comissió d'investigació sobre els atemptats. També ha repiulat un missatge del diputat Jaume Alonso-Cuevillas, que ha rebutjat que s'hagi interromput el minut de silenci malgrat que les càmeres de diversos mitjans -entre ells RTVE- han enregistrat com durant el minut de silenci se senten els crits d'algunes persones.

En canvi, JxCat ha emès un tuit en què expressa el "més enèrgic rebuig a la interrupció del minut de silenci". L'exsecretari general de la formació Jordi Sànchez també s'ha mostrat crític amb els fets: "No hi hauria d'haver hagut cap més protagonisme que el dels familiars de les víctimes". "No era el lloc per trencar el minut de silenci ni el moment per buscar protagonismes polítics", ha conclòs. Per la seva banda, la portaveu d'ERC Marta Vilalta ha titllat els fets de "manca de respecte i d’empatia incomprensible": "Hauria de fer reflexionar a qui ho ha protagonitzat, acompanyat i aplaudit". També el portaveu republicà al Congrés, Gabriel Rufián, ha lamentat el que ha passat i ha carregat contra treure'n "rèdit polític".

stats