POLÍTICA
Política 20/05/2011

La proposta de circumscripció única aixeca crítiques a Catalunya

No figura al manifest, però la mesura es va plantejar en l'assemblea d'ahir de la Puerta del Sol

Isaac Salvatierra
1 min

BarcelonaUna de les propostes que va sorgir de l'assemblea d'indignats d'ahir a la tarda a la Puerta del Sol és la reforma del sistema electoral, amb la creació d'una circumscripció única a les eleccions generals. És una proposta que no figura al manifest de Democracia Real YA, però que es va debatre en l'assemblea d'ahir a Madrid i que Europa Press va reflectir en un teletip. La notícia ha aixecat polseguera al Twitter, especialment entre els usuaris catalans aplegats sota l'etiqueta #catalanrevolution.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

IU i UPyD serien els principals beneficiats en unes eleccions generals amb circumscripció única. El sistema és més proporcional però anul·la l'equilibri territorial. De fet, la mesura ni tan sols està plantejada en les reformes electorals proposades per IU i UPyD. Tal com estableix la Constitució, hi ha una circumscripció per província. Això fa que en les províncies petites el tercer partit es quedi sense escó. El sistema, per tant, afavoreix el bipartidisme. Segons aquest simulador, IU hauria obtingut en les eleccions de 2008 14 escons (ara en té 2) i UPyD, 4 (en té 1). Els perjudicats serien el PSOE i el PP. Ara mateix només hi ha circumscripció única en les eleccions europees.

En contra del que es diu, els partits catalans no en sortirien massa mal parats amb la creació d'una circumscripció única. Segons els resultats de 2008, CiU passaria de 10 diputats a 11, i ERC, de 3 a 4. El PNB, en canvi, passaria de 6 a 4 escons.

stats