CANVIS A LA CASA REIAL
Política 12/06/2015

El rei va retirar el títol de duquessa de Palma a la infanta Cristina o va ser ella qui va renunciar-hi?

Miquel Roca assegura que va ser la infanta qui va comunicar que volia deixar de ser duquessa de Palma, però la casa reial assegura que va notificar-ho després que el monarca li digués que ja no ho seria més

Ara
2 min
La infanta al·lega que no la poden imputar per "meres sospites"

BarcelonaDijous a la nit va saltar la sorpresa a l'entorn de la casa reial. Segons feia saber la casa reial mateixa, el rei Felip VI retirava el títol de duquessa de Palma a la seva germana petita, la infanta Cristina. Tot i que no ho confirmava l'entorn del monarca, la mesura la prenia per evitar que el cas Nóos, en què presumptament estan implicats la infanta i el seu marit, Iñaki Urdangarin, afectés més la reialesa espanyola a mesura que s'acostava la fase final del judici. Aquest divendres, de fet, el 'Butlletí Oficial de l'Estat' ja ha publicat el reial decret signat per Felip VI i el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, pel qual es revoca el dret de Cristina de seguir sent la duquessa de Palma. Ara bé, qui va prendre aquesta decisió?

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Per una banda, l'advocat de la infanta, Miquel Roca, ha assegurat que va ser ella qui havia manifestat "des de fa dies" la seva voluntat de renunciar al títol i que "està d'acord" amb la decisió del rei Felip VI de revocar-li aquest dret. L'objectiu, segons afirma, seria evitar un desprestigi més gran de la casa reial a causa del cas Nóos. En tot cas, Roca ha insistit en un contacte amb la premsa que la infanta "renuncia al títol abans de generar cap polèmica", tot i que ho fa "amb disgust perquè Palma representa molt per a ella". Si no va fer el pas abans, assegura, és perquè "durant un temps es podia considerar ofensiu per a l'opinió pública de Palma". Sigui com sigui, l'advocat no s'ha mullat davant la pregunta sobre si renunciarà també als seus drets dinàstics, ja que la decisió "l'afecta personalíssimament a ella". Efectivament, aquesta renúncia, a diferència de la de l'ús del títol de Palma, depèn en exclusiva de la infanta, no la pot forçar el rei.

Per l'altra, malgrat tot, davant aquestes declaracions de Roca, la casa del rei ha replicat a alguns mitjans i agències de notícies que la carta que va enviar la infanta en què renunciava al títol es va enviar després que Felip VI li comuniqués la decisió de retirar-li. Fonts de la Zarzuela asseguren que la conversa entre el rei i la seva germana va tenir lloc abans de l'1 de juny, data en què la carta va arribar a mans del monarca espanyol.

stats