Política 07/11/2014

La Zarzuela, després de la imputació: "La renúncia als drets de successió és decisió de la infanta Cristina"

Fonts de la Casa Reial expressen "respecte absoluta a la independència judicial"

Europa Press
2 min

MadridLa Casa Reial ha expressat aquest divendres el seu "respecte absolut a la independència judicial" després de conèixer la decisió de l'Audiència Provincial de Palma de mantenir la imputació de la Infanta Cristina per dos delictes fiscals, però retirar la que tenia en relació amb un altre delicte de blanqueig de capitals. Un portaveu del palau de la Zarzuela ha indicat que la institució no tenia més comentaris a fer en relació amb la decisió de l'Audiència Provincial de Palma.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Preguntat per la possibilitat que la infanta Cristina renunciï als seus drets dinàstics -en l'actualitat és la sisena en la línia successòria- el portaveu de la Casa Reial ha assenyalat que aquesta "és una qüestió que li correspon considerar a ella".

La reacció de Zarzuela és similar a la manifestada el 25 de juny -amb Felip VI ja al capdavant de la Corona- quan el jutge José Castro va decidir mantenir la imputació contra la infanta per presumpte blanqueig de capitals i com a cooperadora necessària de dos delictes fiscals suposadament comesos pel seu marit, Iñaki Urdangarin.

Llavors, la Casa Reial va expressar el seu "ple respecte a la independència del poder judicial" a través d'un portaveu de la institució, com en aquesta ocasió. Es va tractar de la primera ocasió en què la Zarzuela es va referir a la "independència" del poder judicial en una reacció oficial a l'actuació del magistrat José Castro.

De la "sorpresa" a la "independència judicial"

L'abril del 2013, quan Castro va decidir cridar a declarar la infanta Cristina en qualitat d'imputada per presumpta complicitat amb el seu marit, la Zarzuela va expressar la seva "sorpresa" i es va queixar d'haver-se assabentat pels mitjans de comunicació de la decisió. Això sí, no va oblidar manifestar el seu "màxim respecte" per les decisions dels jutges.

Mesos després, el gener d'aquest any, la Casa Reail va tenir una reacció més moderada i es va limitar a expressar el seu "respecte a les decisions judicials" quan el jutge Castro va imputar la infanta Cristina per un presumpte delicte fiscal i de blanqueig de capitals .

Infanta, però allunyada de la família reial

Ara per ara, la Infanta Cristina no forma part de la família reial, no participa -ni està previst que ho faci- en actes oficials i, per tant, no rep cap assignació amb càrrec als pressupostos generals de l'Estat, si bé l'Estat sí que s'ocupa de mantenir la seva seguretat amb l'assignació d'uns escortes desplaçats a Suïssa.

Amb l'arribada al tron de Felip VI, la família reial eial ha quedat limitada als reis Felip i Letícia, les seves filles la princesa d'Astúries i la infanta Sofia, el rei Joan Carles i la reina Sofia.

stats