Política 11/12/2017

Un informe jurídic intern d'ERC diu que Junqueras pot ser investit president tot i ser a la presó

L'ha elaborat el catedràtic en dret constitucional Joan Vintró basant-se en la sentència del cas Yoldi del Parlament basc

A.s.
1 min
Oriol Junqueras arriba a l'Audiència Nacional per declarar

BarcelonaSi Esquerra guanya les eleccions del 21 de desembre, Oriol Junqueras podria ser investit president de la Generalitat. Així ho assegura un informe intern del partit elaborat pel catedràtic en dret constitucional Joan Vintró, malgrat que el cap de llista republicà continuï en presó provisional en el moment del debat d'investidura. L'informe l'ha avançat RAC1, i l'ARA també hi ha tingut accés.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

La conclusió de l'informe és aquesta: "El senyor Oriol Junqueras té dret al sufragi passiu i, malgrat trobar-se en situació de privació de llibertat, pot accedir a la plena condició de diputat, participar d'un eventual ple d'investidura com a candidat a la presidència i, si obtingués el suport de la cambra, ser investit president de la Generalitat de Catalunya".

Vintró recorda, primer, que Junqueras -igual que totes les persones empresonades, ara i abans, que van en alguna llista electoral- es pot presentar, perquè encara no hi ha sentència ferma que el privi de llibertat.

També explica que el líder republicà podria perdre la condició de càrrec electe si ERC fos il·legalitzada, però si això passés, en cap cas seria abans de la investidura. Tot i això, Vintró recorda que el Tribunal Europeu de Drets Humans s'ha declarat en contra d'aquests tipus d'inhabilitacions.

Informe jurídic de Joan Vintró a petició d'ERC
stats