Política 22/07/2015

Interior avisa que portarà al TC la llei de seguretat nacional si no es corregeixen les "vulneracions competencials"

Jané desvincula la llei de la situació política a Catalunya i confia que el projecte no està pensat per a casos "d'interferències de poders" sinó relatius a protecció civil

Acn
2 min
El conseller d'Interior, Jordi Jané, al ple del Parlament aquest dimecres. / ACN

BarcelonaEl Govern portarà al Tribunal Constitucional la llei de seguretat nacional aprovada aquest dimecres per la comissió constitucional del Congrés dels Diputats si el Senat no acaba "corregint les vulneracions competencials" que preveu el projecte. Així ho ha anunciat des dels passadissos del Parlament el conseller d'Interior, Jordi Jané, que ha opinat que la llei espanyola està pensada per a situacions "excepcionals" relatives a protecció civil i emergències, uns àmbits en què, segons ha recordat, els Mossos d'Esquadra ja tenen competències.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

A més, ha reclamat a l'Estat que compti amb la participació activa de la Generalitat a l'hora de dissenyar situacions d'emergència i que inclogui els Mossos en les taules interdepartamentals.

Jané ha volgut desvincular el projecte legislatiu estatal de la situació política que es viu a Catalunya: "No vull pensar que s'hagi ideat perquè hi hagi interferència de poders". Per això, ha demanat rebaixar la "intensitat" del debat al voltant d'una llei que, segons ha recordat, no serà de tipus orgànica i, per tant, no podrà afectar els drets fonamentals.

D'altra banda, a preguntes dels periodistes, el conseller ha dit que, en cas de declarar-se la independència de Catalunya, els Mossos seguiran complint amb la seva missió d'estar "al servei" dels ciutadans i de fer complir les lleis, així com d'acatar les ordres que provinguin del poder judicial, ja que són un cos de policia judicial.

La llei de seguretat nacional permet a l'Estat ordenar la mobilització dels mitjans materials i humans de les comunitats autònomes, inclosos els Mossos d'Esquadra i les policies locals, per "garantir la defensa d'Espanya". La norma s'ha aprovat amb els vots del PP i del grup socialista, que han pactat una trentena d'esmenes al text, així com d'UPyD.

stats