Política 25/01/2019

Torra, Òmnium i l’ANC avalen la vaga a l’inici del judici

La Intersindical-CSC envia un avís a Treball per als dies 5, 6 i 7 de febrer

O.s.
2 min
Els manifestant amb els braços aixecats a Passeig de Gràcia

BarcelonaEl sindicat Intersindical-CSC vol paralitzar el país coincidint amb l’inici del judici pel referèndum de l’1-O. Aquest divendres va enviar un preavís de vaga general al departament de Treball anunciant la seva intenció d’aturar els centres laborals públics i privats entre els dies 5, 6 i 7 de febrer, la setmana en què, a més, es compleixen set anys de la reforma laboral del govern de Mariano Rajoy. La iniciativa va obtenir el suport de l’ANC, Òmnium, la CUP i alguns CDR. A més, el president, Quim Torra, va celebrar la convocatòria, sense concretar quin paper hi tindria el Govern: “Em sembla perfecte”, va dir.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Oficialment, la Intersindical-CSC va argumentar a la Generalitat que els objectius de la protesta són “reclamar la derogació completa de la reforma laboral del 2012, un salari mínim català de 1.200 euros mensuals, la recuperació de les lleis socials aprovades pel Parlament i aturades al Constitucional, la plena igualtat de gènere als centres de treball i l’avenç cap a un model de funció pública de qualitat”, entre d’altres, tal com va informar en un comunicat. Són les mateixes reivindicacions que va exposar el sindicat el 21 de desembre, quan va convocar una aturada de dues hores, el mateix dia que se celebrava el consell de ministres a Barcelona.

Caldrà veure el grau de seguiment que pugui tenir per part d’altres actors polítics i socials per saber si la convocatòria pot assemblar-se a les del 3 d’octubre o el 8 de novembre del 2017. De fet, aquesta última també la va impulsar la Intersindical-CSC i li va costar una denúncia de Foment del Treball que finalment el Tribunal Superior de Justícia va tombar al considerar la vaga ajustada a dret. La patronal considerava que s’havia convocat per motius polítics, cosa que a l’Estat està prohibida.

Divendres l’exdiputada de la CUP Anna Gabriel avisava en una entrevista a Catalunya Ràdio des de Ginebra que pròximament el seu partit concretaria les mobilitzacions en el marc de la campanya Alcem-nos. De moment, els anticapitalistes van assegurar ahir que “sobren motius” per sumar-se a la vaga convocada per la Intersindical-CSC. Una mobilització que coincidirà amb les que tenen programades l’ANC i Òmnium per al primer dia del judici a Catalunya i a Europa.

stats