Tribunals
Política 02/11/2022

La justícia desmunta els plans de Rajoy d'aturar immediatament la investigació de l'operació Catalunya a Andorra

El TSJ de Madrid declina suspendre la comissió rogatòria que havia enviat la jutge andorrana

2 min
L'expresident espanyol Mariano Rajoy, en una conferència

MadridL'intent de Mariano Rajoy de frenar la investigació de la trama andorrana de l'operació Catalunya està fracassant. La sala contenciosa administrativa del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM) ha rebutjat paralitzar la resposta d'Espanya a la comissió rogatòria que va enviar Andorra. La jutge andorrana sol·licitava que es lliuressin les querelles als afectats, entre els quals també hi ha l'exministre d'Hisenda Cristóbal Montoro i el d'Interior, Jorge Fernández Díaz, i que designessin advocat per a la causa. Els implicats, amb Rajoy al capdavant, han intentat per totes les vies evitar haver de comparèixer: primer van presentar un recurs de queixa contra un jutjat d'instrucció madrileny -l'Audiència Provincial de Madrid el va tombar- i després van impugnar la decisió administrativa del ministeri de Justícia de donar curs a la comissió rogatòria.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Rajoy demanava aturar amb urgència el procediment mentre no s'aclarís si se li havien vulnerat els drets fonamentals durant aquest tràmit. Argumentava, entre altres coses, que calia salvaguardar les funcions diplomàtiques i que els fets que es descriuen a la querella -"amb finalitats polítiques", es queixa- estan "protegits per la immunitat diplomàtica reconeguda als caps de govern". En aquest sentit, critica que a dos policies nacionals que també estan investigats se'ls hagi concedit aquesta empara i, en canvi, s'hagi negat als membres del seu executiu. En definitiva, al·legava que es produiria un dany irreparable si abans de continuar el procés no es dirimia si hi havia hagut "defectes formals" a la comissió rogatòria.

Al principi de la setmana passada es va concedir la mesura cautelaríssima d'aturar el procediment a l'espera que l'Advocacia de l'Estat es pronunciés sobre el recurs d'alçada de Rajoy. Els serveis jurídics de l'Estat van contestar que ni tan sols era impugnable la resolució que va donar tràmit a la comissió rogatòria i que podia exercir el seu dret de defensa per altres vies, com la penal tant davant els tribunals espanyols com en l'andorrà que l'ha encausat. Ara el TSJM ha aixecat la mesura cautelaríssima i ha declinat la cautelar, adduint que no hi ha una vulneració irreparable de drets fonamentals de l'investigat. Més endavant haurà de resoldre sobre el fons, però això no evita que Rajoy hagi de designar advocat per defensar-se a Andorra.

La querella que se li farà arribar té a veure amb les suposades coaccions del seu govern a les autoritats de la Banca Privada d'Andorra per obtenir dades bancàries de la família Pujol, així com d'exdirigents del Procés com Artur Mas i Oriol Junqueras. La maniobra d'intimidació que descrivia la denúncia implicava la filial espanyola de BPA a Espanya, Banco Madrid, que el Banc d'Espanya va tancar el 2015 per suposat blanqueig de capitals. Al Congrés de Diputats també està previst que arrenqui una comissió d'investigació que van sol·licitar les forces sobiranistes i que el PSOE va acceptar per carregar contra el PP.

stats