Política 23/09/2019

La investigació a la família Pujol es prorroga fins al 23 de març del 2021

El jutge al·lega la necessitat de "perícies complexes" i "pràctica d'actuacions a l'estranger"

Efe
2 min
EL GRAN PROTAGONISTA  Poc abans d’asseure’s per comparèixer, Jordi Pujol Ferrusola va rebre de mans dels seus advocats una gruixuda carpeta  en què hi havia tota la informació que va desplegar davant dels diputats. La seva intervenció va ser la més comentada  entre els dirigents de Convergència, que segueixen inquiets els avenços de la comissió.

BarcelonaEl jutge de l'Audiència Nacional José de la Mata ha prorrogat avui fins al 23 de març del 2021 la investigació sobre la procedència de la fortuna de la família Pujol Ferrusola, que es va iniciar el 2013 amb la imputació de Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident català. Per a l'ampliació del termini d'instrucció de 18 mesos més, que s'ha dut a terme a petició de la Fiscalia, el jutge al·lega la necessitat de "perícies complexes" i "pràctica d'actuacions a l'estranger" que fan que la pròrroga sigui "necessària" i estigui "plenament justificada".

De la Mata ha evitat així el tancament de la investigació, el termini de la qual acabava avui mateix, i ho ha fet en aplicació de l'article 324.4 de la llei d'enjudiciament criminal, que permet excepcionalment, a petició d'alguna de les parts, ampliar un nou termini màxim per a la instrucció si concorren raons que ho justifiquin.

"Sense anar més lluny –indica el jutge–, s'acaba de descobrir al Banc International d'Andorra una nova fundació denominada Paty a Panamà i vinculada a Josep Pujol Ferrusola, en la qual s'han trobat 600.000 euros i que ha motivat una petició de la Fiscalia per cursar una comissió rogatòria a Andorra, d'on es va rebre recentment informació sobre "aquest nou instrument societari opac darrere del qual es parapetava" Josep Pujol.

Aquestes dades van ser analitzades per la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia en un informe en què informa de les sospites que Jordi Pujol Ferrusola "va injectar fons opacs en casinos de Mèxic" el 2010 que li va ingressar el seu germà Josep després de retirar d'un compte a Andorra 900.000 euros d'un presumpte préstec fictici destinat a la compra d'accions de la societat Heliand, en el que es considera una operativa de blanqueig.

Encara que, segons De la Mata, aquesta part de la causa relacionada amb aquesta fundació precisa un termini d'instrucció menor, també estan pendents més diligències en relació amb Oleguer Pujol Ferrusola i altres investigats, així com requeriments a l'Agència Tributària.

A més, la "part central de la causa", la investigació "de l'organització criminal integrada pels membres de la família Pujol Perrusola", està pendent de comissions rogatòries a Andorra, Luxemburg i Dinamarca, el resultat de les quals pot derivar en noves diligències. Ara bé, encara que el termini màxim establert finalitza el 23 de març del 2021, el jutge admet que la instrucció pot acabar abans sempre que "hagi aconseguit el seu objectiu".

stats