SOCIETAT
Política 27/03/2012

La investigació de la trama de la ITV situa Tous com a enllaç entre Generalitat i empresaris

Els detinguts han sigut interrogats avui per la Guàrdia Civil a l'edifici Duaner de Barcelona i demà passaran amb tota probabilitat a disposició judicial per testificar davant la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona

Efe
2 min
El número dos de la Diputació, Josep Tous

BarcelonaLa investigació sobre la suposada trama de concessions irregulars d'ITV a Catalunya situa el número dos de la Diputació de Barcelona, Josep Tous, com a presumpte enllaç entre els empresaris imputats i el sotsdirector general de Seguretat Industrial de la Generalitat, Isidre Masalles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons han informat a Efe fonts judicials, el cas, que investiga el jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, es basa principalment en intervencions telefòniques dels detinguts, que apunten al fet que la trama va tractar suposadament d'arreglar un concurs d'adjudicació de llicències d'ITV a favor dels empresaris investigats.

De les escoltes es desprèn que Josep Tous, director general de Consum i Seguretat Industrial fins al 2004, va posar suposadament en contacte els empresaris imputats amb el també detingut Isidre Masalles per intentar que la Generalitat emetés informes favorables a l'anul·lació d'un concurs d'adjudicació de llicències de 2010 del qual els investigats havien quedat fora, aprofitant que estava recorregut i suspès cautelarment.

Tous, que va ser nomenat coordinador general de la Diputació de Barcelona a principi de març, va ser també director de l'Institut Català de Consum durant el govern de Jordi Pujol, així com director del Centre Europeu del Consumidor de Barcelona.

Des del 2004, Tous es va dedicar a compaginar la seva feina en l'empresa privada amb la seva vocació política, ja que és membre del consell nacional de Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i el 2008 va ser nomenat president de la sectorial d'empresa, indústria i innovació de CDC.

Els indicis descoberts en la instrucció del cas apunten al fet que la trama destapada pretenia suposadament que es convoqués un concurs nou per a l'adjudicació de les llicències recorregudes, fet a mida de les companyies de revisió de vehicles vinculades als empresaris investigats.

Segons les mateixes fonts, aquest nou concurs que afavoriria els empresaris detinguts –Sergi Pastor, Sergi Alsina i Ricard Puignou– es volia convocar a l'empara de la llei òmnibus, amb la qual el govern de CiU va flexibilitzar les condicions per a la concessió de la gestió dels serveis d'ITV.

El TSJC va suspendre cautelarment el maig de 2011 la concessió de les llicències d'ITV atorgades pel tripartit, per considerar que els subcriteris d'adjudicació –potestat que requeia en el sotsdirector general de Seguretat Industrial– s'aprovaven una vegada rebudes les convocatòries.

La Generalitat va recórrer al Suprem la suspensió cautelar de part d'aquest concurs, per la qual cosa el cas encara està pendent de sentència definitiva, fet que obria la porta a la possibilitat que la trama investigada intentés influir en la seva anul·lació definitiva per després aprovar una nova convocatòria.

Als detinguts se'ls investiga per un possible tràfic d'influències, encara que en la causa, dirigida per la Fiscalia de Delictes Econòmics de Catalunya, també s'està seguint el rastre dels seus moviments financers per descobrir si van poder incórrer en frau fiscal, segons han afegit les mateixes fonts.

Els detinguts han sigut interrogats avui per la Guàrdia Civil a l'edifici Duaner de Barcelona i demà passaran amb tota probabilitat a disposició judicial per testificar davant la titular del jutjat d'instrucció número 9 de Barcelona, que dirigeix la investigació, que segueix sota secret.

Assistits pels seus advocats, els detinguts han sigut interrogats al llarg de tot el dia, primer els empresaris i, després d'una pausa per menjar, els alts càrrecs de la Diputació i de la Generalitat.

stats