CONFLICTE DE BANDERES
Política 10/02/2015

Una alcaldessa del PNB dimiteix per no haver de complir l'ordre judicial de penjar la bandera espanyola

L'ajuntament està governat per majoria absoluta pel PNB, que suma 14 dels 17 regidors amb EH Bildu

Efe
2 min
L'alcaldessa de Mungia, Izaskun Uriagereka / PNB

MungiaL'alcaldessa de Mungia (Biscaia), Izaskun Uriagereka, del PNB, dimitirà el proper divendres després que el Tribunal Constitucional no admetés a tràmit un recurs d'empara de l'Ajuntament contra un dictamen judicial que l'obliga a col·locar la bandera espanyola a la façana consistorial. Segons han informat aquest dimarts a Efe fonts de l'equip de govern, el consistori de Mungia no ha col·locat la bandera espanyola a l'Ajuntament, tot i que el Tribunal Superior de Justícia del País Basc va forçar al setembre de 2014 a situar aquest estendard a la façana.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Uriagereka ha dit a Efe dimiteix "amb gran dolor" per "la ingerència antidemocràtica" que suposa l'obligació de col·locar la bandera espanyola. "Sento molt no haver pogut complir amb el compromís del meu poble d'arribar fins al final d'aquest mandat i que hagi estat per un intent d'humiliar a tot un poble amb la col·locació d'una bandera que no és la nostra i que per una llei vetusta i obsoleta ens la imposen", ha retret.

Contra aquest dictamen, l'alcaldessa va presentar un recurs al Tribunal Constitucional acollint-se a l'"objecció de consciència" i al "dret a la llibertat ideològica" per no col·locar la bandera, si bé la seva iniciativa no va ser admesa a tràmit, cosa que suposaria la seva inhabilitació com a alcaldessa si no compleix el dictamen, segons han destacat les mateixes fonts.

En anunciar la presentació del recurs d'empara al Tribunal Constitucional, la mandatària del PNB va assegurar que, amb aquesta mesura, pretenia que es continués "respectant la voluntat del poble", que, segons les seves paraules, resultava contrària a la instal·lació d'aquest estendard.

Després de la no admissió a tràmit del recurs d'empara, l'alcaldessa ha assenyalat que "el camí judicial ha arribat a la seva fi", pel que ha manifestat que només pot, "o acatar la sentència", cosa que aniria contra les seves conviccions i "contra les d'aquest poble", o presentar la seva dimissió.

L'alcaldessa s'ha mostrat convençuda que el poble de Mungia s'oposa a la instal·lació de la bandera espanyola, perquè és "dels pocs" on el PNB ha vingut governant amb majoria absoluta. "És una realitat que hi és. Dels 17 regidors actuals, 14 som abertzales (del PNB i EH Bildu), cosa que interpreto com una clara voluntat d'aquest poble que no vol la bandera espanyola", ha apuntat.

L'alcaldessa dimitirà divendres en un ple extraordinari que se celebrarà a l'Ajuntament en què també presentarà la renúncia al seu càrrec, pel mateix assumpte, el regidor de Cultura, Miren Begoña Bilbao. Després de la dimissió de l'alcaldessa, el seu lloc podria ser ocupat pel primer tinent d'alcalde d'aquest municipi, Igor Torrontegi, també del PNB.

stats