Política 22/01/2021

Izquierda en Positivo estaria disposada a retirar les cautelars si el Govern s'avé a negociar una nova data electoral

L'executiu ja va rebutjar aquest dijous la possibilitat de canviar l'ajornament fins al 30 de maig

Mireia Esteve
2 min
La senadora d'En Comú Podem Celia Cánovas, en una imatge d'arxiu

BarcelonaIzquierda en Positivo, una de les formacions que ha impugnat l'ajornament de les eleccions, es mostra disposada ara a desistir de les mesures cautelars que havia demanat –per deixar sense efecte la suspensió de l'ajornament electoral–, sempre que el Govern s'avingui a negociar una nova data electoral. El partit, que presenta com a candidata a les eleccions Celia Cánovas, exsenadora de Podem, proposa que la nova data sigui el 28 de març, però està obert a discutir-la, sempre que no vagi més enllà del termini d'un mes. Ara bé, no n'hi hauria prou que Izquierda en Positivo demanés deixar sense efecte les mesures cautelars, sinó que també ho hauria de demanar Josep Asensio, la persona que també va interposar un recurs i també havia demanat mesures cautelars. El Govern, però, ja ha dit que no negociarà canviar la data del 30 de maig.

"Estaríem disposats a ajornar, no a desconvocar, durant uns dies o un mes màxim les eleccions, el que permeti la Loreg i sempre sota la supervisió dels lletrats de la Generalitat i de la JEC", ha dit Cánovas en una atenció als mitjans de comunicació aquest matí davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). Malgrat que la llei electoral espanyola (Loreg) no preveu cap situació d'ajornament d'unes eleccions –excepcionalment, només hi ha el precedent del País Basc i Galícia–, Cánovas s'ha mostrat convençuda que la Generalitat podria optar per dictar un nou decret que expliciti l'ajornament de les eleccions del 14-F en lloc de convocar-ne unes de noves.

La candidata d'Izquierda en Positivo proposa el termini màxim d'un mes per ajornar les eleccions perquè assegura que el cens electoral no s'hauria actualitzat i, per tant, funcionaria el mateix que el del 14 de febrer. La situació no és clara, ja que cap normativa preveu una situació així, però Cánovas ha assegurat que les eleccions es podrien fer el 21 de març i que el "cens seria el mateix". Tot i que aquesta és la mateixa data que també havia proposat el PSC, la candidata ha volgut desmentir qualsevol vincle amb els socialistes catalans i ha negat que darrere del seu recurs també hi siguin ells. "Estem per defensar la legalitat", ha afirmat.

Si, finalment, les eleccions acaben sent el 14-F, Izquierda en Positivo ha reclamat al Govern que prepari tots els mitjans i les mesures necessàries perquè es facin "amb garanties" sanitàries. En aquest sentit, Cánovas ha retret a la Generalitat que no hagi sigut "capaç d'organitzar" uns comicis que siguin segurs "des del punt de vista sanitari", i ha afirmat: "Ara que no busquin excuses de tipus sanitari i ens culpin de no vetllar per la salut, no és això".

stats