Política 29/01/2019

Javi López llança la seva candidatura per tornar a liderar el PSC a les europees

Es presenta amb crítiques a l'independentisme: "Què es pensaven? Que Europa els donaria la raó?"

Gerard Fageda
2 min
L'eurodiputat del PSC, Javi López, aquest divendres en roda de premsa

BarcelonaJavi López es torna a presentar a les primàries del PSC per liderar la llista socialista a les eleccions europees del 26 de maig. De moment, a poc més de 24 hores perquè s'acabi el termini per apuntar-se al procés intern, no consta que s'hagi presentat cap candidatura alternativa a la de l'eurodiputat, que ja va encapçalar la llista del seu partit als comicis del Parlament Europeu del 2014. Aleshores, igual que avui, ja es va presentar com un candidat "jove i diferent, i que ha dut a terme una renovació de veritat" a escala europea del PSC, un partit tradicional "una mica poruc a l'hora de prendre aquestes decisions".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En l'acte de presentació de la seva candidatura, López ha carregat contra l'independentisme: "Què es pensaven? Que Europa els donaria la raó?", ha començat preguntant-se López. "Europa és un projecte que ha nascut bàsicament per esborrar les fronteres i que vol evitar aquests xocs nacionalistes i egoistes", ha afirmat l'eurodiputat, que ha assegurat que en els pròxims cinc anys el repte més important serà "lluitar contra aquests adversaris" en "una batalla existencial contra l'extrema dreta".

També ha recordat que mentre els independentistes "deien que Merkel trucaria a Rajoy per forçar un referèndum", el PSC va poder parlar amb Timmermans –vicepresident primer de la Comissió Europea– entre altres representants europeus i "influir de manera positiva per mantenir la convivència a Catalunya". "Ara es tornen a presentar dient que volen solucionar el problema judicial: és una mentida, com quan fa cinc anys deien que es presentaven perquè Europa els donés suport per celebrar un referèndum d'autodeterminació", ha criticat López, que ha afirmat que els socialistes han portat a l'agenda del Parlament Europeu la desigualtat i ho volen continuar fent els pròxims cinc anys.

En l'acte celebrat a les Corts de Barcelona –el seu barri natal–, López ha entrat entre aplaudiments d'un centenar d'assistents a la nova Biblioteca Montserrat Abelló, reivindicada pels ponents com un dels èxits dels consistoris progressistes de Barcelona dels quals n'ha format part el PSC, i acompanyat del líder del PSC de la capital catalana, Jaume Collboni. També han participat en la conferència la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet, a través d'un vídeo, i els diputats socialistes al Parlament Eva Granados i Ferran Pedret, que han presentat López com un eurodiputat "experimentat", amb cinc anys de parlamentarisme europeu a l'esquena. Collboni es reivindica com el candidat més europeista a Barcelona

Al seu torn Collboni, cap de llista del PSC per Barcelona a les eleccions municipals, s'ha reivindicat com la força "més europeista" que es presenta per a l'alcaldia de la capital catalana. "L'independentisme, que farà coalició amb Colau, és la negació del projecte fraternal europeu que vol tirar a terra les fronteres; l'altre bloc està liderat per Valls, que es presenta amb un partit que no li ha costat gens pactar amb l'extrema dreta", ha dit Collboni.

També ha criticat la candidatura dels comuns a Brussel·les, de la qual formarà part Gerardo Pissarello: "Això que es fa dir la nova política utilitza el Parlament Europeu com un pàrquing de velles glòries. Nosaltres no enviem algú que ha fracassat en la seva gestió com a tinent d'alcalde, sinó Javi López".

stats