Política 07/01/2021

La JEC amplia els terminis per votar per correu i sol·licitar el vot des de l'exterior el 14-F

Exteriors informa que ja han sol·licitat el vot per correu 12.000 persones

N.o.g.
2 min
Es multiplica el vot per correu electrònic

BarcelonaLes eleccions del 14 de febrer se celebraran en un context de pandèmia i una de les coses que vol fomentar el Govern és el vot per correu. En aquest sentit, el departament d'Exteriors ha comunicat aquest dijous que la Junta Electoral Central (JEC) ha acceptat ampliar els terminis per votar de forma no presencial (per correu) i també per sol·licitar el vot des de l'exterior.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Segons un comunicat del departament, la JEC dona dos dies més de marge per votar per correu. Si fins ara el límit era el 10 de febrer, amb l'ampliació el termini arriba fins al dia 12 a les 14 h. Això vol dir que les persones que ho sol·licitin podran enviar el seu vot a través de correu certificat des d'una oficina de Correus a la mesa electoral que els correspongui fins dos dies abans de les eleccions. També hi ha una altra opció novedosa arran de la pandèmia, i és que els electors poden exercir el seu dret a vot en el mateix moment que els arribi a casa la documentació entregant el sobre amb el seu vot al carter. L'empleat de Correus, en aquest moment, donarà al votant un acreditatiu del dipòsit de vot.

Aquestes són les mesures que, de moment, ha ideat el Govern per disminuir l'afluència als col·legis electorals i així reduir el risc de contagi en ple auge de la pandèmia. Fins al dia 3 de gener s'han rebut 12.000 sol·licituds de vot per correu, la meitat de les quals s'han fet telemàticament, una de les novetats per agilitzar el procediment.

Aquesta setmana, precisament, el Síndic demanava una ampliació de terminis pel vot no presencial per estalviar a les persones contagiades de covid o els seus contractes estrets sortir de casa per anar a votar.

Segons Rafael Ribó, propiciar que la gent se salti el confinament per exercir el vot és "un atemptat a la salut pública" i "dona un missatge molt erroni" a la societat sobre la necessitat d'aïllar-se si s'està infectat.

El criteri del Síndic contrasta amb el protocol aprovat pel Procicat, que preveu el dret a vot com un justificant de desplaçament de persones contagiades. L'executiu té la intenció de fomentar el vot per correu dels infectats per covid-19, però també ha previst que els positius de coronavirus votin en l'última hora del dia, de 19 h a 20 h, per evitar trobar-se amb persones sanes. Les persones que estiguin a les meses electorals s'hauran de posar equips de protecció individual integrals d'alta seguretat. L'objectiu del Govern és impedir que passi el mateix que al País Basc i Galícia, on es va prohibir el vot als contagiats.

Vot exterior

D'altra banda, el comunicat d'Exteriors també explica que la JEC amplia el termini dels residents a fora perquè puguin sol·licitar el vot per correu. Si bé fins ara s'acabava el 16 de gener, s'allarga fins al dia 19.

El vot des de l'exterior és un dels problemes que hi ha en cada contesa electoral, ja que la majoria de vegades no s'arriben a fer efectius per l'excés de burocràcia i el retard de Correus. Segons dades del departament, ara mateix hi ha 255.087 electors residents a l’estranger inscrits al Cens Electoral de Residents Absents (CERA).

A les eleccions del 21 de desembre del 2017 hi havia 226.381 persones inscrites i només es van rebre 42.014 sol·licituds de vot. D'aquest total, només es van poder comptabilitzar 27.231 vots.

stats