Política 18/09/2012

Joan Carles I crida a la unitat dels espanyols contra els que encoratgen "dissensions"

El monarca espanyol fa aquests advertiments en una carta publicada a la nova pàgina web de la casa reial

Efe
2 min
Joan Carles I, en l'obertura de l'any judicial / EFE

MadridEl rei Joan Carles llança un advertiment en una carta publicada a la nova pàgina web de la Casa del Rei contra els que a Espanya encoratgen "dissensions", persegueixen "quimeres" i aprofundeixen ferides, perquè en un moment de difícil conjuntura econòmica només se superaran les dificultats "actuant units" i "remant alhora".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Som en un moment decisiu per al futur d'Europa i d'Espanya, i per assegurar o arruïnar el benestar que tant ens ha costat aconseguir", subratlla el monarca espanyol, que a continuació fa una reflexió sobre els perills que amenacen la societat espanyola.

Així, adverteix que "en aquestes circumstàncies, el pitjor que podem fer és dividir forces, encoratjar dissensions, perseguir quimeres, aprofundir ferides", i afegeix: "No són bons temps per escodrinyar les essències ni per debatre si són llebrers o podencs els qui amenacen el nostre model de convivència".

I explica tot seguit: "Són, per contra, els més adequats per a l'acció decidida i conjunta de la societat, a tots nivells, en defensa del model democràtic i social que hem triat entre tots".

La publicació d'aquest missatge a la pàgina web de la Casa del Rei es produeix el mateix dia en què Joan Carles I ha presidit el solemne acte d'obertura de l'any judicial al Tribunal Suprem.

La carta està encapçalada per una introducció en la qual el cap de l'Estat transmet la seva preocupació per l'actual situació econòmica i política.

"No sóc el primer entre els espanyols, i segur que no seré l'últim, que pensa que en la difícil conjuntura econòmica, política i també social que travessem és imprescindible que interioritzem dues coses fonamentals", remarca el monarca espanyol en les primeres línies de la missiva, que prossegueix amb l'afirmació que "només superarem les dificultats actuals actuant units, caminant junts, unint les nostres veus i remant alhora".

Seguidament, la carta esgrimeix un segon argument i destaca que "des de la unió i la concòrdia hem de recuperar i reforçar els valors que han destacat en les millors etapes de la nostra complexa història i que van brillar, particularment, en la nostra Transició democràtica". El monarca cita aquí els valors d'"el treball, l'esforç, el mèrit, la generositat, el diàleg, l'imperatiu ètic i el sacrifici en els interessos particulars en nom de l'interès general", així com "la renúncia a la veritat exclusiva" .

Joan Carles I conclou la missiva manifestant que "aquests són els valors d'una societat sana i viva, la societat que volem ser i on volem ser per superar entre tots les dificultats que vivim avui ".

stats