Política 29/09/2012

El 'New York Times' parla de "crisi" de la monarquia espanyola i analitza el paper del rei Joan Carles

El diari fa un repàs de l''annus horribilis' de la monarquia espanyola i assegura que a l'Estat creixen els que qüestionen el paper del rei

Ara
2 min
La porta del The New York Times, aquest dissabte

Barcelona"Pistes d'una crisi reial". Aquest és el titular de portada d'aquest dissabte del 'New York Times', que dedica un extens article a analitzar la figura del rei Joan Carles.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

El diari assegura que "molts espanyols s'estan qüestionant el seu rei" després dels últims escàndols protagonitzats, entre els quals destaca el seu accident durant una cacera d'elefants a Botswana que va portar a "una inusual disculpa reial", segons el rotatiu. L'article arriba una setmana després que Joan Carles hagi fet una gira per Nova York per trobar-se amb líders d'opinió que ajudin a promoure la confiança en Espanya.

Tot i això, l'article destaca que, tot i que el rei està molt valorat en cercles empresarials, desperta dubtes sobre "la manera com ha amassat la seva fortuna personal", un fet que és "un secret". Segons el diari la fortuna de la família reial s'estima en 1.790 milions d'euros, tot i que alguns defensors asseguren que es tracta d'una xifra inflada per la inclusió de béns de l'Estat.

D'altra banda, el diari també parla dels problemes amb la justícia d'Iñaki Urdangarin i assegura que el rei "s'ha mantingut a distància" i explica que tant ell com el príncep Felip han acordat una retallada del 7% del pressupost social. Tot i això, l'article recull les crítiques que hi ha a les xarxes socials pels regals que rep i dels quals no hi ha cap llista pública.

El diari cita el diputat d'Esquerra Republicana Joan Tardà, que va criticar el "control zero" que hi ha sobre les activitats del rei i la seva família, i assegura que "els espanyols desitgen més transparència" sobre els assumptes de la família reial.

stats