CRISI INTERNA AL PSC
Política 20/01/2014

Els crítics del PSC mantenen el pols a Navarro i asseguren que no deixaran l'escó

El consell de garanties del partit ha de determinar aquesta tarda quina sanció imposa a Joan Ignasi Elena, Marina Geli i Núria Ventura. Pot anar des d'una multa econòmica a l'expulsió

Ara/efe
3 min

BarcelonaEls tres diputats crítics del PSC han reiterat aquest dilluns la seva negativa a deixar l'escó, malgrat que ahir va finalitzar el termini que els havia donat la direcció. El consell de garanties del partit ha de determinar aquesta tarda quina sanció els imposa, que pot anar des d'una multa econòmica a l'expulsió.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En declaracions a 'El món a RAC1', Marina Geli, Joan Ignasi Elena i Núria Ventura, que la setmana passada van votar al Parlament a favor de demanar al Congrés la transferència de la competència per fer la consulta, en contra de la consigna de la direcció del PSC, han avisat que la seva expulsió "seria un error" perquè suposaria, també, la d'"una part de l'espai socialista".

"La meva voluntat és seguir de diputat socialista", ha dit Elena, que ha assegurat que "en absolut" es planteja deixar de formar part del PSC, i per al qual "l'expulsió seria un error", perquè, ha afegit, "no estem parlant d'una qüestió disciplinària, sinó d'una qüestió política que cal abordar i resoldre en clau política".

Marina Geli, de la seva banda, ha apuntat: "No tinc intenció de deixar la meva acta de diputada. Som fidels al programa electoral i representem el que és normalitat en molts ajuntaments, alcaldes i regidors socialistes". Per això, ha dit, l'expulsió seria prescindir "d'una part de l'espai socialista, del pensament socialista que intentem representar", ha afirmat l'exconsellera. "És un moment crític, el més crític des de la fundació. Representem un espai socialista que ara està marxant o pensa que el PSC no els representa. Volem fer un partit amb vocació majoritària", ha afegit.

Núria Ventura ha constatat la seva voluntat de "continuar formant part del grup parlamentari socialista, perquè des de la política podrem aconseguir superar aquest moment difícil", ha considerat. "El meu lloc és el PSC. No em plantejo fer política des de cap altre lloc", ha apuntat Ventura, que ha opinat que mots com 'expulsió' "s'han de deixar de banda i no tenen cabuda en un sistema democràtic" si es vol fer "un partit més plural".

En una entrevista posterior a 'Els matins de TV3', Joan Ignasi Elena ha insistit que no té intenció de deixar l'escó al Parlament perquè considera que "té un compromís amb l'electorat del PSC". Elena ha assegurat, també, que amb la decisió de dijous "no volíem provocar cap contrarietat, sinó representar la pluralitat" dels votants socialistes.

La direcció del PSC va posar de termini fins ahir a la nit perquè els tres diputats lliuressin l'acta. Aquesta tarda es reuneix la comissió de Garanties del partit, que ha de determinar quina sanció estableix per als diputats díscols. Elena ha expressat la màxima "confiança" en l'òrgan i ha assegurat que no pot "contemplar" que s'expulsi un membre d'un partit que n'expressa la pluralitat interna. En la mateixa línia, Elena ha subratllat que el trencament de la disciplina de vot respon a una "qüestió política, no disciplinària", i ha remarcat que l'expulsió del partit només s'hauria de contemplar per a qui té "actuacions indignes" i "innobles".

El diputat socialista, que ha reconegut que ara mateix no contempla veure's al grup mixt del Parlament, ha admès que no ha parlat ni amb el primer secretari del PSC, Pere Navarro, ni amb el portaveu parlamentari, Maurici Lucena, des de dijous passat. L'exalcalde socialista de Vilanova i la Geltrú ha descartat la possibilitat d'una escissió del PSC o de la creació d'un nou partit, i ha considerat que l'esquerra necessita "sumar i agregar, no separar".

Elena, que s'ha declarat "no independentista", ha defensat, tanmateix, que Catalunya "necessita un encaix diferent amb Espanya" en un nou model de relació que, segons ell, ha de ser "federal". Sigui com sigui, ha defensat que aquest nou model s'ha de sotmetre a l'opinió dels ciutadans a través d'una consulta.

stats