CAP AL 9-N
Política 22/10/2014

941 dels 947 municipis catalans tindran locals de participació per a la jornada del 9-N

Ja hi ha 30.231 voluntaris per al procés de participació que prepara el Govern, segons ha explicat la vicepresidenta, Joana Ortega. El 99,9% de catalans no s'haurà de desplaçar del seu municipi per votar

R. Tugas / O. March
2 min
Ortega presenta el dispositiu del nou 9-N

Barcelona941 dels 947 municipis catalans tindran punts de participació a la jornada del 9-N que prepara el Govern. Així ho ha explicat la vicepresidenta, Joana Ortega, que ha concretat que ja hi ha 30.231 voluntaris apuntats per col·laborar en el procés de participació. El total de locals de participació arriba als 1.255, i els punts de participació seran 6.430. Els municipis en què no està previst que hi hagi locals són Pontons (Alt Penedès, amb alcaldia del PP), Sant Cugat Sesgarrigues (Alt Penedès, del PSC), Castellví de Rosanes (Baix Llobregat, de CiU), Almatret (Segrià, del PP), Horta de Sant Joan (Terra Alta, del PP), Arres (Vall d'Aran, de CiU), Bausen (Vall d'Aran, CiU), Canejan (Vall d'Aran, del PSC) i Vespella de Gaià (Tarragonès, del PSC). A Barcelona ciutat hi haurà 89 locals i 1.700 punts de participació. Finalment, però, Castelló de Rosanes, Sant Cugat Sesrovires i Almatret col·laboraran en la jornada.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"Un cop més, la implicació ha estat un exemple clar i contundent de civisme i un símptoma que la gent vol votar, que tothom està disposat a posar els màxims esforços perquè tots puguem participar", ha indicat Ortega. "Això ha permès que el dispositiu dissenyat en inici pugui ser més ambiciós", ha assenyalat la vicepresidenta, també per la col·laboració de la immensa majoria dels ajuntaments, que han cedit prop de la meitat dels locals. El pressupost serà "inferior" al de l'anterior consulta, ha afegit, i cap municipi de menys de 20.000 habitants tindrà només un punt de votació.

"El 99,9% de la població no s'haurà de desplaçar de municipi per anar a votar", ha apuntat Ortega, que ha recordat que en un principi els municipis on estava prevista la votació no arribava als 300. El dia 27 d'octubre, dilluns vinent, a les dotze del migdia es tancarà el formulari de voluntaris. Dels participants inscrits, que ja en són 30.231, n'hi ha 6.210 que són funcionaris.

Pel que fa als punts de votació concrets, Ortega ha explicat que estaran disponibles dimecres vinent a la pàgina web del procés de participació. Les dades de residència marcaran el punt exacte on s'ha d'anar per formar part del 9-N. "No es parteix de cap registre previ, ni el Govern gestiona cap dada de caràcter personal. El registre es completa amb la voluntarietat de totes les persones que hi participen", ha assenyalat la vicepresidenta.

Catalans a l'estranger

Ortega ha explicat que hi haurà 14 locals a l'estranger per a aquells catalans que no siguin a Catalunya el dia de la jornada de participació. Aquests 14 locals seran a les següents ciutats: Berlín, Londres, Brussel·les, Nova York, San José (Estats Units), Hong Kong, Tòquio, Copenhaguen, Mèxic, Bogotà, Milà, Sidney, Buenos Aires i Mont-real.

Pel que fa als observadors internacionals, Ortega ha indicat que s'estan "rebent peticions" i que es posaran "condicions" perquè puguin seguir la jornada. En referència al dispositiu policial, la vicepresidenta ha apuntat que serà "similar" a una jornada electoral.

stats