Política 22/01/2021

Jordi Cuixart rebutja que els indults i la reforma del Codi Penal siguin la "solució" al conflicte polític català

El president d'Òmnium torna a demanar l'amnistia per posar fi a la "repressió" i negociar amb l'Estat

Mireia Esteve
2 min
El president d'Omnium Cultural, Jordi Cuixart

BarcelonaEl president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha tornat a rebutjar els indults i la reforma del Codi Penal com a "solució" al conflicte polític que viu Catalunya. "Ni renúncies, ni penediment, ni reformes parcials del Codi Penal, ni molt menys indults són la solució a la situació que estem patint", ha afirmat Cuixart en la seva intervenció a l'Assembla General Ordinària que l'entitat ha celebrat aquest divendres a la tarda combinant el format presencial, des del CCCB, i el format telemàtic, i on també hi ha participat el vicepresident, Marcel Mauri. Cuixart ha tornat a apostar per l'amnistia per acabar amb la "repressió". "Posar fi a la repressió ens permetrà poder negociar amb l'estat espanyol", ha defensat Cuixart.

El govern espanyol té sobre la taula des de fa mesos diverses peticions d'indults per als presos polítics, però encara no ha resolt els expedients perquè està a l'espera que el Tribunal Suprem li enviï el seu informe. La Fiscalia ja s'ha mostrat en contra de concedir aquesta mesura de gràcia als líders independentistes, però l'Advocacia de l'Estat encara no s'ha posicionat. Amb tot, el president espanyol, Pedro Sánchez, fa unes setmanes es va mostrar obert a concedir els indults als presos. De fet, tot i que Cuixart ha insistit que aquesta mesura no és la solució al conflicte, la majoria de líders independentistes ja accepten obertament l'indult, sense renunciar a l'amnistia.

Cuixart ha reivindicat la seva lluita des de la presó i ha afirmat: "No vàrem entrar a la presó per lluitar per sortir-ne, sinó tot el contrari. Vàrem entrar a la presó per defensar el dret de Catalunya a exercir l'autodeterminació". En aquest sentit, s'ha mostrat orgullós de tornar a participar en una assemblea d'Òmnium com a president malgrat ser a la presó: "El president d'Òmnium no l'escull l'estat espanyol, sempre l'escollireu vosaltres, els socis". Cuixart ha acabat pronunciant el seu "Ho tornarem a fer" i ha assegurat que no era una frase "contra ningú", sinó que el que pretén és "reivindicar" l'exercici de tots els drets "que han estat qüestionats i vulnerats per l'estat espanyol", com el dret a l'autodeterminació, ha dit.

Mònica Terribas i Jordi Muñoz s'incorporen a la junta d'Òmnium

A l'Assemblea d'aquesta tarda, l'entitat també ha comunicat que s'incorporaran cinc persones noves a la junta directiva, entre les quals hi ha la periodista Mònica Terribas i el politòleg Jordi Muñoz. A banda, l'entitat també ha anunciat cinc baixes de l'òrgan directiu, entre les quals hi ha la de la periodista Marina Llansana.

stats