Política 27/10/2014

Ruz desestima els recursos de Jordi Pujol Ferrusola i confirma les comissions rogatòries a Andorra

El jutge nega que la investigació hagi estat fruit d'un delicte de revelació de secret bancari

Ara / Acn
2 min

MadridEl Jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha desestimat els recursos que Jordi Pujol Ferrusola i la seva exdona, Mercè Gironès, van presentar contra la decisió judicial de demanar comissions rogatòries a Andorra per conèixer els moviments a nom seu a la Banca Privada d'Andorra. El magistrat entén que les peticions de Comissions rogatòries no parteixen únicament de les informacions fruit de la revelació de secret bancari per part d'un extreballador d'aquesta entitat, fet que, a criteri de Pujol Ferrusola, hauria de forçar a aturar la petició. A més, el jutge recorda que el dret a la protecció de dades no és il·limitat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Tots dos havien presentat recurs adduint que el jutge havia actuat a petició del ministeri Fiscal, i aquest es basava en el coneixement a través dels mitjans de comunicació de l'existència de fons a l'estranger de Jordi Pujol i Soley i els seus fills ('El Mundo', 7 de juliol del 2014). Segons el recurs, en la mesura que la informació d''El Mundo' era fruit d'un delicte de revelació de secrets –que Jordi Pujol Ferrusola ha denunciat a Andorra– la petició de la fiscalia pretén aprofitar informació fruit d'un fet delictiu.

A més, basaven el recurs en la forma com s'havia fet la comissió rogatòria a Andorra perquè el document que la secretària judicial de l'Audiència Nacional va enviar al país andorrà incloïa "una valoració d'indicis que no li competia" i alterava els fets, ja que incloïa suposats delictes de corrupció quan la comissió rogatòria únicament feia referència al blanqueig de capitals i contra Hisenda.

Per contra, el jutge entén que la petició de la fiscalia "no té l'origen en la filtració de dades" per part d'un extreballador de la banca andorrana, "sinó en les pròpies manifestacions de Jordi Pujol i Soley" i d'altres fonts. A més, Ruz recorda que de moment la denúncia que Pujol Ferrusola ha presentat a Andorra no es dirigeix contra cap persona identificada, i per tant, de moment, no es pot considerar que la informació d''El Mundo' sigui fruit d'un delicte.

El jutge argumenta que segons la doctrina del Tribunal Constitucional "el dret a la protecció de dades" no és "absolut ni il·limitat" quan "entra en comissió" amb altres béns jurídics, fet que "justifica que la llei pugui delimitar el desenvolupament del propi dret". El jutge també defensa la redacció de la Secretària Judicial en el seu enviament a Andorra i nega que el document faci cap valoració d'indicis, sinó que es limita a "transcriure determinats fets resultat de les diligències d'investigació".

stats