Política 28/12/2017

Jordi Pujol Ferrusola paga mig milió de fiança i surt de la presó

Es compromet a no tocar ni un cèntim del seu patrimoni

Júlia Manresa
2 min
Jordi Pujol Ferrusola, arribant a l'Audiència Nacional després d'haver sortit de Soto del Real

BarcelonaAmb gorro de llana, una jaqueta més aviat de muntanya i el cabell curt. Així sortia ahir de Soto del Real Jordi Pujol Ferrusola, el fill gran de l’expresident de la Generalitat. El que va ser empresonat a l’abril acusat de pertànyer a una organització criminal, d’intentar desviar diners i ocultar patrimoni durant la investigació judicial, va aconseguir sortir ahir al vespre de la presó després de pagar una fiança de mig milió d’euros i prometre que no tocaria ni un cèntim del seu patrimoni davant el jutge de l’Audiència Nacional.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Pujol Ferrusola va aconseguir el mig milió d’euros amb l’ajut d’amics i familiars perquè el mateix jutge José de la Mata, que havia decidit rebaixar-li la fiança de tres milions a 500.000 euros, li va imposar el bloqueig d’una transferència per valor de 2,6 milions de dòlars (2,18 milions d’euros) a un compte de CaixaBank amb el qual pretenia aconseguir la llibertat provisional. La transferència havia de provenir d’una societat estrangera 100% propietat de l’acusat que no havia tingut cap activitat.

El fill gran de Jordi Pujol va sortir de Soto del Real cap a les 19 hores i va anar directament a les dependències de l’Audiència Nacional, on va haver de comprometre’s a no gestionar el seu patrimoni ni tan sols indirectament o sense demanar autorització al jutge. A partir d’ara, a més, el fill de l’expresident de la Generalitat haurà de comparèixer setmanalment a les dependències judicials més pròximes al seu domicili com a mesura cautelar fins que se celebri el judici.

A l’abril, l’Audiència Nacional va decretar presó incondicional per al fill gran de l’expresident de la Generalitat, acusat de desviar diners durant la investigació i del delicte d’organització criminal. De la Mata va considerar que havia estat intentant ocultar el seu patrimoni a la justícia fins i tot durant la investigació, cosa que va justificar les mesures cautelars.

Però, ara fa una setmana, el mateix jutge va decidir rebaixar la fiança de Jordi Pujol Ferrusola després que el seu advocat ho sol·licités el 12 de desembre. Aleshores la Fiscalia Anticorrupció s’hi va oposar perquè va considerar que podia perjudicar la investigació de la causa. De la Mata, però, va creure que amb el bloqueig del compte de CaixaBank i la informació que havia aconseguit amb noves declaracions d’altres persones que haurien participat o podien estar relacionades en presumptes delictes de blanqueig de capitals en una trama internacional en països com Andorra, Mèxic, l’Argentina i Panamà n’hi havia prou. Per això va rebaixar la quantitat de tres milions d’euros a 500.000. Cal recordar que la causa conjunta investiga la família Pujol Ferrusola com una organització criminal acusada de delictes fiscals, de blanqueig de capitals i de falsedat documental.

Ara, però, Jordi Pujol Jr. es compromet a no tocar ni un cèntim d’aquest patrimoni o a demanar permís en cas que vulgui fer qualsevol moviment per no obstaculitzar la investigació a canvi d’aconseguir la llibertat provisional fins que se celebri el judici.

stats