CANVI DE CICLE
Política 20/02/2014

Jordi Pujol aconsella ignorar l'opinió inicial de la UE sobre la permanència d'una Catalunya independent

L'expresident català recorda que en el seu moment només dos estats es van mostrar a favor de la reunificació alemanya

Europa Press
2 min

Brussel·lesL'expresident de la Generalitat Jordi Pujol ha aconsellat aquest dijous a Catalunya ignorar l'opinió de Brussel·les sobre la independència i presentar un pla seriós perquè els líders europeus podrien canviar de posició com va passar amb la reunificació d'Alemanya. "Prescindeixin del que digui Europa. És molt, molt, molt important. Però el fet important és que Catalunya es pugui presentar davant d'Espanya, davant dels catalans, davant d'Europa, amb una proposta seriosa, constructiva, però potent", ha dit Pujol durant una conferència pronunciada a Brussel·les.

"La UE a vegades ha canviat d'opinió", ha subratllat l'expresident. I ha posat com a exemple el cas de la reunificació d'Alemanya. "D'entrada, Europa no es va alinear a favor d'Alemanya. Només van haver-hi dos primers ministres que es van alinear a favor de la reunificació d'entrada, que van ser el primer ministre d'Irlanda i l'expresident del govern espanyol Felipe González", ha apuntat Pujol. Allò que, segons la seva opinió, va acabar imposant-se perquè la UE acceptés la reunificació va ser "la força dels fets" i actuar amb "respecte".

Pujol ha insistit que Artur Mas "no s'ha inventat la situació actual" d'auge de l'independentisme a Catalunya, que segons ha recordat només tenia un caràcter residual fa 30 anys. "El treball que té el president Mas, i els polítics responsables catalans, és veure com conduir d'una forma coherent, sense renunciar a res, perquè estem en un moment en què no es pot renunciar a segons què", ha argumentat.

En tot cas, el president de la Generalitat ha aconsellat als catalans "no menysprear Espanya, perquè és tonto, perquè no és just i no és positiu" i avançar en el procés sobiranista "amb maneres positives, sempre pacífiques i molt respectuoses amb l'altre". "El risc que correm és gran. Però hem de ser valents, honestos i tenir confiança en nosaltres mateixos. Devem fer-nos respectar i respectar", ha demanat Pujol.

stats