Política 13/09/2013

Bono creu que Catalunya "està a les portes de la independència" i que el PSC "en té gran part de culpa"

L'exministre socialista demana "ensenyar" als catalans que "la unitat és el més modern i el més solidari"

Acn
2 min

MadridL'exministre de Defensa i expresident del Congrés, el socialista José Bono, ha assegurat aquest divendres a Cuatro que Catalunya "està a les portes de la independència". La Diada, les reclamacions del Govern i dels partits catalans i, sobretot, "el gran èxit" de la Via Catalana fan pensar a Bono que la sortida sobiranista és possible. L'exministre creu que el creixement de l'independentisme s'ha produït en els darrers anys, en part, gràcies als governs tripartits, i ha afirmat que "el PSC té gran part de culpa" de l'augment sobiranista. Davant de tot això, Bono recomana a PP i PSOE més contundència contra l'independentisme i "ensenyar" als catalans que "la unitat és el més modern i el més solidari". En una entrevista a Cuatro, l'exministre de Defensa s'ha mostrat contundent en l'anàlisi de la situació política catalana i les repercussions de la Diada. No obstant, ha demanat "reconèixer el gran èxit" de la Via Catalana i ha considerat "absurd" no fer-ho. Això, però, ha assegurat que li "produeix enorme tristesa".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

I és que, després de la Diada, segons Bono, "estem a les portes de la independència de Catalunya". "Quasi sempre es negava, i quan jo ho deia se'm deia que era un nacionalista espanyol", ha afegit.

Aquest augment del sobiranisme té el seu origen, segons Bono, en els darrers "quatre o cinc anys". "S'ha arribat aquí perquè va ocórrer una cosa significativa, que va ser presentar Espanya com la madrastra, dir que els mals de Catalunya provenen del fet que Espanya roba. I hi ha molta gent de bona voluntat que pensa que s'arreglaran els mals de Catalunya quan siguin independents", ha explicat.

Però l'exministre, a més, reparteix responsabilitats entre altres socialistes també. "Això del PSC, des del meu punt de vista, no té nom, i en té gran part de culpa", ha sentenciat. I és que per Bono, haver estat governant amb "els independentistes republicans" d'ERC mentre les eleccions les guanyava CiU va accelerar el creixement del sobiranisme. "No hem d'estranyar-nos que aquest sentiment d'independència hagi crescut. I és extremadament trist", ha conclòs.

Per tot això, l'expresident del Congrés ha volgut demanar a PP i PSOE més contundència contra el sobiranisme i que actuïn pensant en el "bé d'Espanya", "garantint la seva unitat" i "no pensant només a guanyar eleccions". A més, recomana "ensenyar" als catalans "que el més solidari i el més modern és la unitat. I que el més trabucaire, antic i contrari a la solidaritat és exacerbar plantejaments identitats amb l'Rh i l'ADN".

stats