Política 20/04/2018

José Vargas: "El que fa avui ETA és tornar a insultar les víctimes del terrorisme"

Entrevista al president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes

Aleix Moldes
2 min
José Vargas: “ETA torna a insultar les víctimes del terrorisme 
 Amb el seu comunicat”

BarcelonaEl 19 de juny de 1987 José Vargas, la seva dona i el seu fill petit eren tres dels centenars de persones que a les quatre de la tarda passejaven per Hipercor quan l'explosiu situat a l'aparcament del centre comercial va esclatar i va acabar amb la vida de 21 persones i va deixar 45 ferits, entre els quals, Vargas i la seva família. Avui, com a president de l'Associació Catalana de Víctimes d'Organitzacions Terroristes, exigeix la dissolució immediata d'ETA i, com ja va fer amb l'alto el foc permanent del 2011, acull amb "total escepticisme" el nou comunicat de la banda terrorista.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Què li ha semblat el comunicat?

És un més dels que han tret des de l’octubre del 2011 amb algunes frases cap a les víctimes indirectes. Un pamflet.

No és més rellevant pel fet que per primera vegada demanin perdó, almenys a una part de les víctimes?

És un comunicat de consum intern que han fet públic perquè el llegeixin els seus coreligionaris mentre preparen la pantomima de la dissolució a Baiona. El que fan avui és tornar a insultar a les víctimes. A quin conflicte es refereixen? A quin patiment mutu, quan nosaltres som els únics que hem patit? I diferencien entre les víctimes col·laterals i les uniformades. Les d’Hipercor són víctimes col·laterals? Si van estar preparant l’atemptat durant setmanes i ja sabien què passaria. I el de Vic? Ja sabien que hi havia nens jugant al pati de la caserna de la Guàrdia Civil.

No se’ls creu?

No demanen perdó de forma sincera. Han tingut molt de temps per fer-ho. Jo no m’ho crec. Abans els preguntaria què més faran perquè els pugui perdonar? La primera cosa que haurien de fer és entregar-se a la policia i assenyalar els terroristes de tots els assassinats que queden per resoldre.

Estem assistint al final d’ETA?

ETA està acabada, però no em crec els comunicats. Me’ls creuria si es dissolguessin davant els cossos i forces de seguretat de l’Estat, que són els que l’han derrotada.

Era necessari que la banda terrorista demanés perdó?

S’ho podrien haver estalviat. Aquest comunicat és una humiliació més i no serveix perquè no demanen perdó a totes les víctimes.

Què opina de l’apropament dels presos al País Basc?

A mi m'és igual en quina presó siguin mentre hi siguin. L’any que ve sortiran els terroristes d'Hipercor després de complir 20 anys. Ni un any per cada mort.

stats