LA GOVERNABILITAT DE L’ESTAT
Política 27/12/2019

José Zaragoza: “Al PSC estem més còmodes pactant amb Esquerra que amb el PP”

Entrevista al portaveu adjunt del grup socialista al Congrés de Diputats, José Zaragoza

4 min

BarcelonaJosé Zaragoza (Molins de Rei, 1961) és la veu i les orelles del PSC a Madrid. Com a gat vell que és, no vol donar l’acord amb ERC per fet.

En quin punt ens trobem de les negociacions entre el POSE i ERC per la investidura de Pedro Sánchez?

Doncs ens trobem en plenes negociacions. I fins que no arribes a un acord estàs en aquest punt.

ERC demana veure el posicionament de l’Advocacia de l’Estat sobre Junqueras abans de continuar. Entén aquesta condició?

Són condicions que es posen a si mateixos. Ells volen esperar el posicionament de l’Advocacia i nosaltres el que diem és màxim respecte a les decisions de la justícia. A diferència d’altres que són europeistes o euròfobs en funció del que digui Europa, nosaltres som un partit europeista que respecta totes les decisions judicials, les que ens agraden i les que no.

Aquesta els ha agradat o no?

Quan entres en això ja sembla que faltis al respecte. I em permetrà que no emeti opinions personals. Un partit el que ha de fer és respectar totes les decisions judicials, del Suprem, del TJUE o del TEDH. El que no pot ser és que diguis que defenses la Constitució i alhora no respectis els tribunals, com fa Vox.

Aquí, però, no parlem d’una decisió judicial sinó d’un posicionament jurídic sobre Junqueras per part de funcionaris del govern.

I hem d’esperar que es pronunciï. El que no podem fer és crear desconfiança entre la justícia i els ciutadans, perquè això no ajuda a resoldre els problemes que s’han generat els últims anys per culpa dels polítics, d’una banda i d’una altra. Perquè és evident que el conflicte català prové d’errors polítics, i tots hem d’acceptar la nostra part de culpa. Però hem de buscar el camí de la solució. I la pregunta és: volem mirar endavant o endarrere?

L’hi dic d’una altra manera. ¿El posicionament de l’Advocacia facilitarà l’acord amb Esquerra?

Jo puc parlar pel PSC, que defensa que hi hagi un govern progressista. És molt curiós trobar-te el PP i Cs dient que cal evitar que haguem de pactar amb ERC mentre la seva posició és votar que no. La nostra voluntat és trobar solucions, i per això cal asseure’s i escoltar l’altre.

Si el PP els ofereix els seus vots gratis, ¿vostè és partidari de desfer l’acord amb Unides Podem?

El problema del PP és que és un ostatge de Vox, no té política pròpia, i no pot sortir d’aquesta trampa. I a nosaltres, que voldríem governar sols, els ciutadans ens van dir que volien que pactéssim amb Unides Podem. I a més nosaltres ens sentim més còmodes fent polítiques d’esquerres.

¿O sigui que el PSC, i el PSOE, estan més còmodes pactant amb Unides Podem i Esquerra que fent una gran coalició amb el PP?

Claríssimament sí. És que som l’antítesi de les polítiques del PP! I Vox l’únic que fa és recuperar totes les batalles que el PP va perdre: el divorci, l’avortament, el matrimoni gai, la violència de gènere...

Quin paper està jugant el PSC en les negociacions?

Donem ple suport al secretari general del PSOE, que ha demostrat que té una línia política que coincideix plenament amb la nostra.

Quin format de taula de diàleg imagina vostè per abordar el conflicte?

L’important és que els acords seran públics, tot i que ja sabem què dirà la dreta: colpistes, traïdors, filoetarres... El que deia Albert Rivera i que han heretat els de Vox. Abascal és l’hereu de Rivera al Congrés.

¿L’anticatalanisme encara és l’estratègia de la dreta?

La dreta va iniciar el conflicte polític anant contra l’Estatut. I això va provocar una reacció aquí.

¿Creu que hi ha una fractura social a Catalunya?

Hi ha un conflicte polític que afecta tothom, això és evident. I la qüestió és com afrontes el problema. I, per exemple, tenim un president de la Generalitat al qual ja li va bé que hi hagi un problema. I cada vegada que fa una declaració no és per solucionar-lo, sinó per atiar el conflicte. Igual que la dreta espanyola.

¿Ha canviat molt l’ERC que va tombar els pressupostos?

Veig que ara té voluntat d’arribar a acords sense renunciar a les seves idees independentistes. I ho valorem de manera molt positiva.

A qui li interessa que l’acord no fructifiqui?

Clarament a la dreta. I, dins l’independentisme, a veus com la de Torra, que no sembla que estigui massa interessat en tenir un govern progressista a Espanya.

¿Veu en el president un obstacle per a la resolució del conflicte?

El senyor Torra ha demostrat que és un error polític de l’independentisme. No se li veu voluntat de governar ni de fer que les coses vagin bé.

El president Torra ha demanat a Sánchez que demani disculpes per l’alliberament dels CDR.

No ha de demanar disculpes ni per l’alliberament ni per l’empresonament. ¿O és que ell empresona gent com a cap dels Mossos?

Hi ha moltes decisions de la justícia espanyola difícils d’entendre...

Aquí i al món. De sentències polèmiques n’hi ha moltes. El que no pot ser és que responsables institucionals vulguin aprofitar-ho per confondre la gent.

Com veu al PSC?

Serà el partit que més creixerà a les pròximes eleccions catalanes.

stats