CAS PALLEROLS
Política 12/01/2013

Duran insisteix amb el cas Pallerols: "Hi ha un ànim destructiu general nociu"

"No podem donar lliçons a ningú, no és la nostra intenció, però rebre-les, tampoc", afegeix el dirigent d'Unió en un apunt al seu blog

Efe
3 min
EN EL PUNT DE MIRA  Duran és a Xile en un seminari de la democràcia cristiana en ple esclat del cas Pallerols. Aquí l'acompanya el senador xilè Ignacio Walker.

BarcelonaEl líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, considera que hi ha "un ànim destructiu general que és nociu", perquè "tots els dirigents dels altres partits" han demanat la seva dimissió després de l'acord judicial del cas Pallerols. Així titula avui Duran un apunt que ha escrit al seu blog, en el qual recorda que "tots els dirigents d'altres partits demanen la meva dimissió" després de l'acord judicial que ha evitat el judici per finançament irregular del seu partit en l'anomenat cas Pallerols, que Duran afirma que és una "causa finita".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Després de recordar que Unió no es troba entre els acusats, Duran reconeix que l'acord entre els processats i el fiscal i l'acusació particular pot fer pensar a la ciutadania desconeixedora dels procediments judicials que "això és un arranjament entre polítics i la justícia i que, com sempre, segons aquesta opinió, els polítics salven la seva pell".

"Aquest argument ja no hauria de ser utilitzat pels dirigents polítics d'altres partits. Cal suposar que estan preparats per saber que això no és així. Però no, preparats o ignorants, el que importa és fer mal a l'adversari, encara que no s'adonin que també prenen mal ells mateixos. Hi ha un ànim destructiu general nociu!", argumenta Duran.

Després de recordar que una quarta part de les condemnes dictades a Catalunya són fruit d'un pacte entre fiscal i acusats, el polític democristià assegura que les lleis són iguals per a tothom i que també les persones no relacionades amb la política tenen la possibilitat d'acordar les penes.

"Per tant, cap privilegi. Normalitat. La llei no és bona? Pot discutir-se, però és igual per a tothom", afegeix.

Duran i Lleida critica que la causa del cas Pallerols s'hagi prolongat durant 16 anys i reprotxa als mitjans de comunicació "que també persegueixen la destrucció", que hagin alimentat la creença que el cas s'ha allargat "per ser un cas polític" i per afavorir els acusats.

"Doncs no −assevera− setze anys no són cap ganga per als acusats, encara que en aquest cas siguin adversaris meus. Representen un sofriment per a tots [...] No hi ha pitjor pena que la del banc dels acusats".

Duran, que fa uns anys va assegurar que si hi havia hagut finançament irregular d'Unió assumiria responsabilitats, insisteix que "ni durant el procés ni en l'escrit fruit del pacte entre les parts s'acusa Unió de finançament irregular. No hi és. No hi ha acusació penal contra Unió".

"Hi ha qui diu: bé, però si pagueu uns diners vol dir que abans us n'heu aprofitat i esteu reconeixent el finançament irregular del partit. No, no és així. Si ens haguessin acusat de finançament irregular, no hauríem acceptat l'acord entre els imputats i la fiscalia", assegura Duran, que recorda que el seu partit "apareix com a responsable civil subsidiari, no com a imputat".

Duran fa el símil amb una entitat bancària en la qual un empleat es queda el dipòsit d'un client i l'entitat financera no n'és responsable penalment, però ha de pagar pels diners apropiats indegudament per l'empleat sense el coneixement de la direcció.

En aquest cas, "algú amb cinc dits de front demanaria la dimissió del president del banc? No. Doncs a mi em la demanen, però, amb la consciència ben tranquil·la, no penso donar-los satisfacció".

El líder d'UDC assegura que quant a les responsabilitats polítiques del cas "hem estat exemplars", perquè addueix que quan es va destapar el cas van designar una comissió d'investigació amb experts independents i es van expulsar del partit alguns dels imputats i altres es van donar de baixa voluntàriament.

"No podem donar lliçons a ningú, no és la nostra intenció, però rebre-les, tampoc", afegeix el dirigent d'UDC, que presumeix que serà el primer partit que tornarà "uns diners que ignorava que havien estat utilitzats d'amagat, sense coneixement de la direcció, i a sobre, per anar en contra de la mateixa".

"Sóc polític per convicció i de conviccions, i no em tombaran fàcilment", reitera el polític democristià, que declara que és "sensible als sentiments dels ciutadans i sento vergonya. Al mateix temps demano perdó perquè a Unió, encara que ara estiguin expulsats i en el seu moment fossin adversaris, hi ha hagut persones poc honorables".

stats