ELECCIONS EUROPEES
Política 08/05/2014

ERC aposta per imposar un IVA del 4% a la cultura per a tota la Unió Europea

Terricabras rep els suports dels independents de Catalunya Sí, entre els quals els de l'actor Juanjo Puicorbé o l'humorista Peyu

Roger Tugas
2 min
Josep-Maria Terricabras, amb alguns dels suports de Catalunya Sí

BarcelonaEl cap de llista d'ERC a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, ha rebut aquest dijous al matí el suport de diverses de les personalitats integrants de la plataforma Catalunya Sí, que es presenta als comicis junt amb els republicans i NECat. Entre les noves incorporacions de l'organització hi ha l'actor Juanjo Puicorbé –que no ha pogut ser a l'acte, realitzat davant del Macba–, l'humorista Peyu i l'activista independentista Carme Teixidó. Tot i que els diversos independents han defensat el vot per a la candidatura independentista per la defensa de Catalunya i del procés a Brussel·les i, en menor mesura, per la justícia social i la lluita contra els paradisos fiscals, Terricabras ha centrat la seva intervenció en defensar la cultura. "S'escampa una idea de cultura estranya, com si fos la cirereta del pastís, per darrera de la política i l'economia", ha lamentat, motiu pel qual ha denunciat l'IVA cultural al 21% fixat pel govern espanyol, que contrasta amb el 7% al que està a Alemanya o França. Per això, la coalició aposta per imposar un IVA reduït del 4% per a la cultura a tota la Unió Europea.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Així, Terricabras ha defensat igualment que "la cultura d'esquerres, a banda de coneixement i sensibilitat, és esperit crític". "No volen cultura crítica, ens declaren ectoplasmes i estic fart d''ectoplastes'", ha ironitzat, i ha acusat l'executiu espanyol de "provocar una asfíxia cultural" a les escoles, al País Valencià i les Illes Balears. "El dia que ens retirem del terreny de la cultura ens haurem retirat del terreny de la humanitat", ha insistit, i citant a Ovidi ha parafrasejant que "qui no vol que es parli, s'escrigui i es pensi en català és el mateix que no vol que es parli, s'escrigui, es pensi, i tampoc no vol que ens expressem, no volen el vot".

Al seu torn, el líder de Catalunya Sí i portaveu d'ERC al Congrés, Alfred Bosch, ha afirmat que "l'endemà del 9–N, com diu el guia espiritual Pep Guardiola, ens haurem de llevar ben d'hora ben d'hora per treballar". La diputada independent Gemma Calvet també ha intervingut per defensar que "la lluita contra els paradisos fiscals, la regulació del sistema bancari i l'autodeterminació són conquestes europees que hem de preservar".

stats