ELECCIONS EUROPEES
Política 09/05/2014

Terricabras: "El deute espantós que tenim amb els bancs s'ha d'esperar fins que l'economia s'hagi refet"

Marta Rovira avisa que seran els catalans els que decidiran si volen seguir a la UE i alerta que arribaran "cada cop més pressions" a mesura que s'acosti el 9-N

Roger Tugas
2 min

MolletEl candidat d'ERC a les eleccions europees, Josep-Maria Terricabras, ha denunciat davant d'unes 300 persones a Mollet (Vallès Oriental) que "molta gent ha estat robada pels bancs, sobretot la més vulnerable i feble". "Primer els has de salvar, els has d'ajudar i després tenen beneficis, no entenc res", ha ironitzat. Per això, ha reclamat un canvi de rumb en les polítiques d'austeritat europees: "El deute espantós que tenim amb bancs alemanys i francesos s'ha d'esperar fins que l'economia s'hagi refet". Així, ha reclamat apartar-ne el pagament uns 20 anys i que "tota Europa ho avali", i ha exigit que "el Banc Europeu d'Inversions hauria d'invertir en l'economia productiva".

Així mateix, ha assegurat que el 9 de novembre hi haurà consulta. "Cap estat pot posar el seu exèrcit davant els seus ciutadans, això no és Síria", ha asseverat, i s'ha preguntat: "Com ho podran evitar, que votem?". "El 9-N votarem, guanyarem i tindrem una temporadeta per arreglar papers, no ens vindrà d'un any i mig després de tres segles!", ha ironitzat el candidat dels republicans.

Igualment, Terricabras ha defensat que és mentida que una Catalunya independent no pagaria les pensions. "Catalunya té un 22% d'atur perquè estem sotmesos a l'economia espanyola, no pot accedir a crèdit de fora", ha afirmat, i ha afegit: "L'Estat està 10 punts per sobre de la mitjana de la UE en frau fiscal; si se situés en la mitjana, obtindria 40.000 milions, i Catalunya 8.000 milions".

En aquesta línia, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha reclamat "un estat com Dinamarca, no que afavoreixi les elèctriques, que treballi perquè no paguem l'electricitat i l'internet més cars d'Europa". "Volem tenir els recursos i les competències per construir un estat al servei dels ciutadans, ja que tenim la sensació que estem al servei de l'estat en benefici de l'oligarquia política i econòmica", ha insistit.

Quant a la situació d'una Catalunya independent en relació a Europa, la dirigent republicana ha apuntat que seran els catalans els que decidiran si volen seguir o no a la UE: "Segur que en el procés constituent de després de 9-N entre tots decidirem si volem ser a Europa o no, serem nosaltres qui ho decidirem, i estem convençuts que la resposta serà positiva". I, en tot cas, ha previst que "seran ells els que pregaran que seguim formant part de la UE, ja que tota la lògica econòmica porta a aquesta conclusió, el govern espanyol serà el primer en demanar-nos-ho".

Per això, Rovira ha avisat que, "si cal, modificarem la integritat territorial mitjançant la democràcia", tot i que ha alertat que "rebrem cada cop més pressions a mesura que ens acostem al 9-N, sobretot amb qüestions que tenen a veure amb la UE". "A més pressió, més fermesa!", ha reclamat.

stats