ELECCIONS EUROPEES
Política 21/05/2014

Terricabras nega que Mas "sigui el procés, perquè ell s’hi va afegir"

El candidat republicà assegura que "ERC dóna un suport [al Govern] que a vegades pot resultar antipàtic, perquè ha de donar suport a uns pressupostos terribles"

Roger Tugas
3 min

MataróEl cap de llista d'ERC-NECat, Josep-Maria Terricabras, ha reclamat aquest dimecres a Mataró que CiU deixi d'afirmar que una victòria dels republicans pot debilitar el procés. "Què passarà si ERC guanya? Res, estarà molt bé i confio que els altres, que estan més acostumats a guanyar, també acceptaran perdre algun dia", ha ironitzat davant més de 200 persones, i ha defensat que "el procés en el qual estem immersos és un procés del poble, no és d'una persona, un partit o un grup, i guanyarà el poble si els grups sobiranistes obtenen un bon resultat". Així, el candidat republicà ha lamentat que CiU suposi que "el procés és del president i això és mentida", tot i que creu que Artur Mas "està fent un paper digníssim". "Això no vol dir que ell sigui el procés, perquè ell s'hi va afegir", ha assegurat, ja que "quan l'11 de setembre del 2012 va prendre la decisió de construir estructures d'estat, no es va tirar a la piscina, el van tirar i s'hi va deixar". "Ell només havia de mirar si hi havia aigua o el Duran i Lleida", ha conclòs en to de broma.

Així, Terricabras ha negat que ERC tingui "cap culpa dels problemes que té la seva federació" i ha confiat que els superin. "Que podria tirar endavant el procés sense ERC?, que podria tirar endavant el Govern sense ERC? ERC dóna un suport que a vegades pot resultar antipàtic, perquè ha de donar suport a uns pressupostos terribles", s'ha reivindicat, i ha assegurat que els republicans garanteixen la fidelitat millor "que una altra llista", en referència a la de CiU-PNB. Ho ha argumentat perquè el número dos d'aquesta llista és del PNB, "amb un projecte nacional bastant diferent", i el tercer és d'Unió, i "sembla que aniria al grup popular a Brussel·les i és el candidat de Duran i Lleida". "Que Mas ens consideri dels seus, tot i que ideològicament no som ben bé iguals, ja que no he sentit crítiques cap a la política europea per la banda del Tremosa", ha conclòs, i ha exigit que "les persones i les idees passin per davant de l’economia".

Al seu torn, la secretària general d'ERC, Marta Rovira, ha assegurat que "amb molta tristesa" han pogut repetir la coalició del 2009 amb els independentistes bascos i gallecs, "perquè la gent ens deia una altra cosa, ens demanava que aprofitéssim cada moment per guanyar el 9-N". "Volem que el 25-M guanyi el país, volem enfortir el 9-N, no podem oblidar que estem en un moment històric, únic", ha insistit la dirigent republicana.

En tot cas, Rovira ha assegurat que no vol "la independència per fer un estat com en el que hem viscut fins a dia d’avui, perquè és un estat que no està al servei dels ciutadans". "Només a Xipre i Irlanda l’electricitat és més cara que a Espanya", ha apuntat, a banda dels 30.000 milions d'euros en concepte de dèficit tarifari que l'Estat pagarà a les companyies elèctriques, i ha exigit: "Volem un estat no per afavorir les oligarquies elèctriques, aquesta casta, volem que treballi perquè els ciutadans paguin l’electricitat tan barata com sigui possible".

De la mateixa manera, la dirigent republicana ha apostat per "una altra Europa" en què "sigui el Parlament la seu de la sobirania popular". Així, ha lamentat que siguin els estats els que proposin els noms dels candidats a presidir la Comissió Europea i que l'Eurocambra sols els ratifiqui. "No tindrem la papereta de Ska Keller, però podrem votar Terricabras, que juntament amb Ska Keller podrà anar a convèncer la Comissió Europea [del dret a decidir de Catalunya]", ha etzibat Rovira.

stats