Política 20/06/2022

Juanma Moreno Bonilla, el 'català' que ha aconseguit la primera majoria absoluta del PP a Andalusia

Apadrinat per Javier Arenas i avalat per Mariano Rajoy, el president andalús acumula càrrecs polítics des del 1995

2 min
Juanma Moreno (PP).

MadridFins fa quatre anys, del nom de Juanma Moreno Bonilla en penjaven dos fracassos: haver aconseguit els pitjors resultats de la història del PP des del 1990 en unes eleccions autonòmiques, en els comicis del 2015, la primera vegada que es va presentar, i en els del 2018. Fa quatre anys, però, tot i aconseguir tan sols 26 escons –el rècord negatiu absolut–, la suma de la triple dreta li va servir per aconseguir, paradoxalment, una fita històrica per al PP: acabar amb gairebé quaranta anys d'hegemonia socialista a la Junta d'Andalusia i convertir-se en el primer president popular que arribava al Palau de San Telmo. Aquest diumenge va sumar-n'hi una altra: assolir per primer cop una majoria absoluta en unes eleccions autonòmiques a Andalusia.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Però la carrera política d'aquest dirigent popular nascut a Barcelona l'1 de maig del 1970 no comença fa quatre anys. Ve de lluny. Fill d'emigrants andalusos que s'havien instal·lat a la capital catalana durant uns anys, Moreno Bonilla no va viure a Barcelona ni tan sols tres mesos, perquè la seva família va decidir tornar a Màlaga i obrir allà el seu negoci. Ja a Andalusia, el dirigent popular va estudiar protocol mentre iniciava la seva carrera política a Noves Generacions, les joventuts del PP. L'any 1995 va assumir el seu primer càrrec institucional com a regidor de l'Ajuntament de Màlaga i, a partir de llavors, va encadenar-ne un rere l'altre: va ser diputat del Parlament andalús, senador, diputat al Congrés i també va assumir el càrrec de secretari d'Estat d'Igualtat i Serveis Socials l'any 2011, quan presidia el govern Mariano Rajoy.

Tres anys després, el 2014, Moreno assumia la presidència del PP andalús avalat pel mateix Rajoy, que va frenar els intents de l'exministra María Dolores de Cospedal d'imposar Antonio Sanz Cabello com a president del PP andalús. Sanz, de fet, ha format part fins ara del govern de la Junta com a viceconseller del departament de Presidència. Darrere l'ascens polític de Moreno Bonilla sempre hi ha hagut un padrí que l'ha protegit: l'exministre Javier Arenas. Igual que l'expresident del PP andalús, Juanma Moreno Bonilla es va decantar per la candidatura de Soraya Sáenz de Santamaría en el congrés del juliol del 2018 on l'exvicepresidenta va perdre les primàries contra Pablo Casado. L'expresident popular va intentar moure fils per evitar que Moreno Bonilla fos el candidat de les eleccions autonòmiques del desembre del 2018, però no va tenir prou temps. Des que el dirigent andalús va agafar les regnes de la Junta, amb Casado havien mantingut una relació de respecte, tot i admetre diferències de fons que es van plasmar el febrer d'aquest any, quan el baró andalús va fer pinça amb Alberto Núñez Feijóo i la resta de presidents autonòmics per desbancar Casado de la presidència del PP.

De caràcter "afable, proper i carinyós", com el descriuen des del partit, Juanma Moreno Bonilla ha impulsat la seva marca personal durant els últims quatre anys al capdavant de la Junta, on ha compartit govern amb Ciutadans, amb qui ha mantingut una bona sintonia. Quatre anys en què també ha dirigit el PP cap al camí de la "moderació", que aquest diumenge l'ha acabat catapultant.

stats