Política 24/02/2017

Dues vinyetes 'vintage' d''El Jueves' inspirades en la portada censurada fa deu anys

Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina apareixen en la mateixa postura de sexe explícit que el príncep Felip i la princesa Letícia llavors. I Urdangarin repeteix amb un jutge com a 'víctima'

Ara
2 min
Portada 'El Jueves' 22 de febrer

BarcelonaLa portada de la revista humorística 'El Jueves' publicada aquesta setmana –va sortir a la venda dimecres– versionava la polèmica primera plana de fa 10 anys que satiritzava el xec nadó. En aquesta ocasió s'hi veu Iñaki Urdangarin i la infanta Cristina fent sexe de manera explícita en un vis a vis en una presó, ja que el cunyat del rei Felip VI ha estat condemnat a 6 anys de reclusió pel cas Nóos i si la seva dona el vol veure l'haurà de visitar en un centre penitenciari.

Però això serà quan ingressi per complir la condemna de l'Audiència de Palma. De moment, pendent del recurs al Tribunal Suprem, és en llibertat provisional, una situació ratificada ahir per la mateixa Audiència, que, a més a més, li permet continuar vivint a Ginebra i ni tan sols se li retira el passaport ni se li imposa cap fiança, cosa que sí demanava la Fiscalia. Arran d'aquesta resolució, 'El Jueves' va tornar a versionar el polèmic dibuix, aquesta vegada en una vinyeta que va penjar a la seva web. En aquest cas la persona que comparteix escena amb Urdangarin és un jutge, símbol de la justícia, en una sàtira sobre la burla que el setmanari considera que ha estat la llibertat provisional sense fiança de l'exduc.

Vinyeta d''El Jueves' inspirada en la portada censurada fa deu anys

L'advocat de la infanta Pau Molins ha assegurat avui en una entrevista a RAC1 que considera "impresentables" aquestes vinyetes i ha admès que podria recomanar a la seva clienta que presenti una denúncia, tot i que no ho ha assegurat.

Tant la portada de l'edició impresa com la vinyeta penjada ahir a la web estan inspirades amb tota la intenció en la famosa portada de 'El Jueves' del 2007 que va ser segrestada per un jutge perquè la va considerar "irreverent" amb la casa reial.

En aquella portada del 18 de juliol del 2007 s'hi veia els prínceps Felip i Letícia en la mateixa postura sexual, però feia referència a la mesura aprovada pel govern Zapatero de pagar 2.500 euros per cada fill.

Portada 'El Jueves' del 18 de juliol de 2007

El jutge de l'Audiència Nacional Juan del Olmo va dictar una polèmica interlocutòria dos dies després de la publicació de la revista, a petició de la Fiscalia General de l'Estat, que ordenava a la policia retirar tots els exemplars d''El Jueves' dels quioscs, a més d'aconseguir "el motlle del dibuix".

L'argument era que els Prínceps d'Astúries apareixien en una actitud "clarament denigrant i objectivament infamant".

stats