Política 26/08/2012

Junqueras repta CiU i ICV a presentar-se en una llista conjunta per proclamar la independència

El president d'ERC descarta "totalment" entrar al govern si no és per constituir Catalunya en estat propi

Acn
3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha reptat CiU i ICV a presentar-se en una llista conjunta a les properes eleccions amb l'objectiu de proclamar la independència.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

En una entrevista a l'ACN, Junqueras ha fet extensiva la coalició independentista que va proposar fa uns dies a la federació nacionalista, i ha assegurat que ell renunciaria a encapçalar la seva pròpia llista si és per guanyar les eleccions, proclamar la independència i referendar aquesta independència. "Estem disposats a buscar un govern de transició nacional que convoqui un referèndum", ha dit. De fet, ha descartat totalment entrar al govern tant ara com en el futur si no és per constituir Catalunya en estat propi.

"Desitgem de CiU i d'ICV que ens ajudin a proclamar la independència, que ens ajudéssim els uns als altres a proclamar la independència", ha indicat el líder dels republicans, que ha reconegut, no obstant això, que fins ara els seus esforços han estat sempre infructuosos, ja que ecosocialistes i nacionalistes no s'ho han pres mai amb gaire interès.

Junqueras ha argumentat que els republicans sols només han sumat 23 diputats en el millor dels escenaris, amb 112 parlamentaris en contra de la independència. És per això que cal sumar més, i l'objectiu principal, ha dit, és "convèncer qui més diputats té perquè faci el pas", en referència a CiU.

En tot cas, ha deixat clar que aquesta llista hauria de tenir com a objectiu la proclamació de la independència i la convocatòria d'un referèndum com a aval. "Si no és per fer això, no cal que ens busquin", ha advertit.

Encara més, Junqueras ha garantit que ERC no formarà part d'aquest govern de CiU ni de cap altre en el futur si no és per convocar un referèndum independentista. Serà condició 'sine qua non' tant ara com en unes properes eleccions.

Eleccions anticipades

En tot cas, Junqueras no vol unes eleccions anticipades, ja que, al seu parer, només servirien per "fer perdre el temps al país". El president d'ERC s'agafa al compromís del president de la Generalitat, Artur Mas, de construir una hisenda pròpia de forma unilateral, i creu que no necessita cap cita electoral per fer-ho, ja que ja té majoria parlamentària suficient per tirar endavant.

"Si el Govern convoca eleccions anticipades és perquè no vol fer allò que ja té majoria per fer", ha advertit Junqueras, que ha instat CiU a aprofitar la majoria parlamentària que ja existeix i avançar cap a la hisenda pròpia al marge de la negociació amb l'Estat pel pacte fiscal.

I és que el líder republicà vol que el Govern s'hi posi ja, que comenci a alimentar l'Agència Tributària de Catalunya i a recopilar tota la informació necessària per construir l'eina que permetrà recaptar i gestionar tots els impostos. "El que ha de fer el Govern és preparar ja la Hisenda pròpia unilateral, perquè si el suposat procés de negociació va bé, necessitarà tenir una Hisenda pròpia, però, si no, també", ha dit en relació amb la promesa de Mas d'actuar de forma unilateral.

La Hisenda pròpia unilateral és precisament una de les tres grans condicions que ERC posa a CiU per avalar els pressupostos del 2013, però hi ha dos grans blocs més. En primer lloc, ha dit Junqueras, cal un canvi en la política pressupostària, amb nous ingressos i una nova priorització de la despesa. A això, d'altra banda, hi ha sumat un impost sobre la generació elèctrica de les centrals nuclears, així com el replantejament del de grans superfícies comercials. La tercera condició passa per un compromís de garantia de la qualitat democràtica i la demostració els casos de corrupció que esquitxen CDC són infundats o que no es tornaran a repetir.

stats