Junqueras crida a defensar la negociació amb l'Estat i garanteix que arribarà "segur"

Un 97% dels militants d'ERC validen el nou full de ruta del partit, que reforça l'aposta pel diàleg

3 min
El president d'ERC, Oriol Junqueras, aquest diumenge a la conferència nacional del partit.

L'Hospitalet de LlobregatEsquerra creu que perquè la taula de diàleg entre la Generalitat i l'Estat funcioni s'han de combinar diversos factors, entre ells, dos de fonamentals: que tot el partit estigui unit al voltant d'aquesta idea i que l'instrument de mica en mica tingui una bona acceptació entre la societat catalana. Aquest diumenge el partit ha tancat la seva conferència nacional amb una crida a les bases del seu president, Oriol Junqueras, a no tenir "cap por" de defensar aquesta taula, perquè ha considerat que la "negociació" amb el govern espanyol és la millor de les vies per resoldre el conflicte polític. Una crida als militants que també es pot llegir com una apel·lació al conjunt dels catalans. A canvi, ha donat a uns i altres una garantia que per ara no s'està complint: que tard o d'hora el govern espanyol s'asseurà a la taula a negociar. "La negociació hi serà segur", ha proclamat.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

"La negociació hi acabarà sent encara que només sigui per decidir el repartiment dels actius i els passius entre la república naixent i el regne d'Espanya", ha dit davant dels gairebé 700 afiliats que han anat a l'Hospitalet de Llobregat. Per ara la militància està responent, i aquest diumenge, a part d'escoltar el seu líder, han votat el nou full de ruta del partit, que fa una defensa encesa de la taula de diàleg. El text sotmès a votació ha tingut un 97,2% de vots a favor, un 1% en contra i un 1,8% en blanc –amb una participació de 688 militants–. Més difícil és copsar com ho valora el conjunt de la societat catalana. Un primer examen electoral seran les eleccions municipals del 2023, i el partit ja ha exhibit aquest cap de setmana que ho té ben present.

El d'aquest diumenge ha sigut el primer conclave d'ERC que ha comptat amb Junqueras des del congrés del partit del juliol del 2015, ara fa gairebé set anys. El líder republicà s'havia perdut la conferència nacional del 2018 i el congrés del 2019 pel seu empresonament. Hi ha arribat amb crosses per una operació recent d'un tumor benigne al genoll –un condroma– i amb ganes de parlar una bona estona. Hi ha hagut cites de pensadors i de passatges històrics, però una idea fons clara: negociar és la via idònia per aconseguir la independència encara que el diàleg amb l'Estat fracassi i s'hagi d'acabar apel·lant a la "comunitat internacional" per accedir al "concert de les nacions lliures del món". Mentre aquesta negociació no arriba, Junqueras ha reforçat aquella idea tan impregnada en el corpus ideològic del partit: anar sumant adeptes a la independència. "Com més preparats estiguem i més gent ens hi acompanyi, millor", ha resolt.

Alternatives per definir

També ha fet una defensa de la taula de diàleg la secretària general adjunta del partit, Marta Vilalta. Una negociació que els republicans asseguren que ha de ser sobre l'autodeterminació i l'amnistia, malgrat que el PSOE s'hi negui en rodó. ¿I si no hi ha els resultats esperats? Doncs Esquerra assegura que no renuncia "a cap via democràtica" per aconseguir la independència, tot i que per ara no vol definir amb massa detalls quins serien aquests camins alternatius. El full de ruta parla de la "desobediència civil" i del "desbordament democràtic" –no menciona explícitament la via unilateral–, però encara sense concrecions. ERC creu que ara és el moment del diàleg i que hi ha marge per esprémer-lo i per intentar que pugui donar algun resultat.

Instant en què els militants d'ERC han votat a favor de la ponència política.

Per ara la principal debilitat de la taula és el menyspreu que sovint en fa el PSOE, que de nou la té paralitzada. Un menyspreu que invalida l'estratègia negociadora a ulls d'una part de l'independentisme. Conscient d'aquest fet, el full de ruta republicà s'ha fixat una fita a curt termini: dotar la taula d'una "metodologia clara" i un "calendari de reunions" definit. L'objectiu, que el govern espanyol no pugui escapolir-se de la negociació i que hagi de dialogar tant sí com no. En definitiva, que la negociació arribi "segur".

stats