CATALUNYA AL MÓN
Política 21/01/2012

Junqueras acusa l'Estat de "malbaratar diners de l'espoli fiscal" amb les ambaixades espanyoles

Espanya es gasta 6 milions en la residència de l'ambaixador al Marroc, 400.000 euros en el jardí de l'ambaixada del Vaticà o 50.000 euros en la piscina de l'ambaixador a l'Aràbia Saudita. El líder d'ERC deplora que el govern de CiU "cedeixi a la pressió del PP" i "tanqui o buidi" de contingut polític les delegacions catalanes a l'exterior

Acn
3 min
Junqueras, aquest dissabte amb Patrícia Gomà, Oriol Amorós i Jordi Portabella

BarcelonaEl president d'ERC, Oriol Junqueras, ha carregat aquest dissabte contra el govern espanyol per estar "malbaratant" diners en les seves ambaixades internacionals. En aquest sentit, el líder d'ERC ha considerat que l'Estat fa "un mal ús" dels diners que "malgasta" a les ambaixades espanyoles i per això ha avançat que els diputats republicans al Congrés demanaran explicacions. A més, Junqueras creu que la mala gestió que fa Espanya a les ambaixades suposa un "malbaratament" de diners provinents "de l'espoli fiscal que imposen a Catalunya". El republicà també ha demanat al govern català que "rectifiqui l'error" de "buidar o tancar" delegacions a l'exterior i no cedeixi "a la pressió del PP".

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Aprofitant que ha assistit a la clausura del congrés de la federació d'ERC de Barcelona, Oriol Junqueras ha volgut mostrar la preocupació del seu partit pel que considera "un error" del govern de la Generalitat. Pel republicà, el Govern hauria de rectificar "el tancament de delegacions de la Generalitat a l'exterior fruit de la pressió del PP" (com la delegació de Buenos Aires). En aquest sentit, ha destacat que el "cost" d'aquestes oficines és d'uns 2,5 milions d'euros, i en canvi, gràcies a elles s'aconsegueixen exportacions catalanes per valor de 8.500 milions a França, 4.500 milions a Alemanya o 1.100 milions d'euros als EUA. "És evident que la inversió que fem en aquestes delegacions és altament rendible", ha dit Junqueras.

Ofensiva al Congrés

El republicà, a més, ha considerat "inexplicable" que delegacions catalanes "petites, barates i extraordinàriament eficaces s'hagin de tancar per la pressió del PP". En contraposició a aquesta situació, ha volgut retreure la gestió que l'Estat fa de les seves ambaixades internacionals. "El govern espanyol malgasta quantitats ingents en representació exterior que no serveix pràcticament per a res i té un rendiment molt més escàs", ha sentenciat, tot recordant que "la nova residència de l'ambaixador espanyol al Marroc ha costat més de 6 milions d'euros, la restauració del pati de l'ambaixada al Vaticà ha costat 400.000 euros, i s'han gastat 50.000 euros en la piscina de l'ambaixador espanyol a l'Aràbia Saudita".

Per tot això, els diputats d'ERC-Reagrupament i Catalunya Sí al Congrés preguntaran, tal com ha avançat Junqueras, sobre aquestes i altres despeses per "conèixer en detall els exemples dels mals usos i els malbarataments que fan amb l'espoli fiscal que imposen a Catalunya".

D'altra banda, el líder d'Esquerra ha volgut demanar al govern de la Generalitat que "rectifiqui l'error" comès amb el "tancament i buidatge" de les delegacions exteriors de Catalunya. "Que no es deixi pressionar pel PP i que sàpiga que si té propòsit d'esmena, i està disposat a emprendre el camí correcte de potenciar la presència de Catalunya a l'exterior, al seu costat hi trobarà ERC", ha sentenciat Junqueras, que ha considerat aquestes oficines "una peça clau per sortir de la crisi".

Gomà vol que Barcelona lideri l'independentisme

Oriol Junqueras ha clausurat el congrés d'ERC de Barcelona aquest dissabte al migdia, que divendres va triar Patrícia Gomà nova presidenta del partit a la ciutat. Gomà ha manifestat aquest dissabte que la nova direcció té el "repte" de fer d'Esquerra "el partit hegemònic de la ciutat perquè volem que Barcelona lideri l'independentisme a Catalunya". "És a través de la capital que assolirem el nostre somni", ha dit, tot avançant que "treballarem per fer un partit gran en quantitat i qualitat perquè esdevingui el motor de l'independentisme a casa nostra". "Volem tirar del carro d'ERC, com sempre ha fet Barcelona, i ho fem amb molta embranzida", ha conclòs.

stats