Política 24/12/2015

Junqueras deixa l’alcaldia per centrar-se en el procés nacional

Marc Colomer
2 min
Oriol Junqueras va participar ahir al Consell Nacional d’Esquerra Republicana.

BarcelonaNou horitzó per al líder d’ERC, Oriol Junqueras, que va anunciar ahir que renunciava a l’alcaldia de Sant Vicenç dels Horts, sis mesos després de ser reelegit, per concentrar-se, ara ja en exclusiva, en el procés d’autodeterminació. Junqueras vol encarar així amb la motxilla descarregada el que ahir, en un comunicat, va anomenar “l’etapa històrica” que té plantejada el país, “que camina ferm cap a la independència i cap a una societat més pròspera i justa socialment”. La renúncia es fa efectiva ja sigui per assumir la vicepresidència econòmica i la presidència de la comissió delegada de l’àrea d’economia de l’eventual nou Govern -si l’assemblea de la CUP avala la proposta d’acord de Junts pel Sí- o bé per encarar nous comicis si l’esquerra anticapitalista rebutja diumenge la proposta d’acord.

Inscriu-te a la newsletter Política Una mirada a les bambolines del poder
Inscriu-t’hi

Una decisió “difícil”, segons reconeixia ell mateix en una carta que ahir va enviar als regidors i treballadors municipals, per bé que previsible: l’eventual nomenament com a vicepresident del Govern seria tan incompatible amb l’alcaldia com ho seria una nova campanya electoral en què tot apunta que no es repetiria la fórmula Junts pel Sí -el mateix Junqueras feia notar la setmana passada que ha sumat menys del que històricament han sumat al Parlament Convergència i Esquerra- i en què ERC podria estar en condicions de consolidar-se com a primera força de l’independentisme, com ja va passar el 20-D. El cert, però, és que si bé el resultat de l’assemblea de la CUP, amb 4.000 inscrits, és una autèntica incògnita, ahir Junqueras, al consell nacional, va donar per fet l’acord.

“El moment de donar pas”

El relleu a l’alcaldia es formalitzarà en un ple el dia 29, precisament quan és més probable que se celebri el debat d’investidura del nou president de la Generalitat si l’assemblea cupaire ratifica l’acord amb Junts pel Sí. El líder dels republicans va accedir a l’alcaldia del seu municipi el 2011 gràcies a un acord amb CiU i ICV-EUiA que va desbancar el PSC. En paral·lel prenia també les regnes d’ERC després de la desfeta del 2010. A les últimes eleccions municipals va revalidar el càrrec després de passar de sis a nou regidors i superar el PSC per primer cop com a primera força, i governa aquest municipi del Baix Llobregat en coalició amb Podem.

En la carta que Junqueras va adreçar ahir als regidors i treballadors de l’Ajuntament de Sant Vicenç dels Horts, més enllà d’anunciar-los que el rellevarà a l’alcaldia la seva número dos, Maite Aymerich, assegura que ha pres la decisió de la renúncia després d’un “procés de reflexió i convençut que ha arribat el moment de donar pas”. “Aquesta tasca de servei públic no l’abandono, perquè des de la política nacional continuaré treballant i dedicant-me en cos i ànima a la millora dels vicentins i de tots els ciutadans de Catalunya”, afegia Junqueras. És un canvi de rasant per encarar la nova etapa nacional.

stats